Maastricht vanmiddag laatste van elf haltes Bike Challenge Shelter City

© Shelter City

Bij hotel Stay Okay aan de Maasboulevard arriveren eerste Pinksterdag (rond half vier) de deelnemers aan de Bike Challenge van het Shelter City-project. Zij fietsten de afgelopen dagen langs elf steden om aandacht te vragen voor actuele mensenrechtensituatie.

Laurens Bouvrie

Justice&Peace-directeur Sebastiaan van der Zwaan (geboren Maastrichtenaar) heeft met sympathisanten van het Shelter City-project de 11 steden langs gefietst die meedoen aan dit programma in Nederland. De situatie aangaande mensenrechten wordt steeds nijpender en de mensenrechtenverdedigers dreigen aan al hun inspanningen te bezwijken, laat staan dat sommigen het ook letterlijk niet overleven. Het Shelter City-programma haalt mensenrechtenverdedigers uit hun penibele situatie en haalt ze drie maanden naar Nederland, twee keer per jaar. Hier krijgen ze een opleidingsprogramma (op maat), kunnen ze een ander netwerk opbouwen en vooral even tot rust komen en voor zichzelf (samen met anderen) de balans opmaken hoe ze na die drie maanden op een effectieve veilige manier hun activiteiten in hun bedreigde land weer kunnen voortzetten. De Bike Challenge komt zondagmiddag (eerste Pinksterdag) aan bij de laatste halte: Maastricht. Bij de Stayokay aan de Maasboulevard worden rond half vier de fietsers ontvangen. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt spreekt onder meer de mensenrechtenverdediger Irwin Iradakunda (nu in Maastricht) uit Burundi, Prof Fons Coomans (rechtenfaculteit) Petro Hermans namens de gemeente en Sebastiaan van der Zwaan, directeur van Justice@Peace. Ook is een vergtegenwoordiger van Buitenlandse Zaken aanwezig. Aan het eind van de 'laatste halte' wordt een plakkaat uitgereikt aan de deelnemende partners hier in Maastricht (gemeente, Universiteit, Amnesty Internaional Maastricht en Mondiaal Maastricht).

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee