Actievoerders Oostvaardersplassen laten edelherten los op snelweg

Minsens drie edelherten zijn de snelweg opgerend.

Minsens drie edelherten zijn de snelweg opgerend.© Staatsbosbeheer

Actievoerders bij de Oostvaardersplassen hebben op 21 plekken hekken doorgeknipt, waardoor zondagmorgen minimaal drie edelherten de snelweg A6 op zijn gerend.

Janske Mollen

"Dit is zo gevaarlijk!", aldus woordvoerster Joke Bijl van Staatsbosbeheer. De A6 tussen Almere en Lelystad is in beide richtingen afgesloten, meldt de ANWB.

Er was zaterdagavond een demonstratie bij de Oostvaarderplassen. "Daar waren collega's van Staatsbosbeheer en de politie bij aanwezig", weet Bijl

Hekken doorgekniptHoewel de demonstratie vreedzaam verliep volgens Bijl, zijn op andere plekken dieren bijgevoerd en op 21 plekken rondom de Oostvaardersplassen hekken doorgeknipt. "Het is wel eens vaker gebeurd, maar nog nooit op zulke grote schaal."

Doordat de hekken doorgeknipt zijn, konden de edelherten ontsnappen. Ze zijn ter hoogte van hectometerpaal 72,3 de weg opgestoven. De snelweg is daar in beide richtingen afgesloten. "De edelherten moesten worden afgemaakt nu ze een gevaar voor de omgeving opleverden", aldus Bijl.

AanhoudingenIn het Kotterbos zijn drie bekeuringen uitgedeeld, zegt Bijl. "Aan drie volwassenen die ook nog een kind van 13 jaar bij zich hadden."

Die waren waarschijnlijk aan het bijvoeren toen medewerkers van Staatsbosbeheer ter plekke kwamen. "Ze gingen zich verstoppen, waardoor wij voor de veiligheid van hen en onze medewerkers vreesden. Als mensen zich gaan verstoppen in een gebied waar ze helemaal niet mogen komen, kan dat gevaar voor hen en anderen opleveren."

Daarnaast is bij Praamhorst dezelfde avond nog brand gesticht. "Dat was in hooi, dus brandt heel snel. Dat heeft voor veel rookontwikkeling gezorgd en voor veel verstoring, ook bij de dieren."

OnacceptabelStaatsbosbeheer vindt het 'onacceptabel dat activisten afgelopen nacht opnieuw op verschillende locaties over de hekken van de Oostvaardersplassen zijn geklommen om balen hooi in het natuurgebied te verspreiden', meldt de organisatie.

"In de Oostvaardersplassen is inmiddels weer volop eten te vinden voor de grote grazers. Twee onafhankelijke dierenartsen constateerden 9 mei nog dat bijvoeren door Staatsbosbeheer echt niet meer nodig is. Ze bevestigden hiermee hun eerdere bevindingen van 23 april dat het bijvoeren afgebouwd kon worden."

BesluitvormingDe komende maanden vindt binnen de provincie Flevoland besluitvorming plaats over het toekomstige beheer in de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer wijst de actievoerders er op 'dat ze gebruik kunnen maken van inspraakmogelijkheden bij dit democratische proces'.

Zondagochtend zijn medewerkers van Staatsbosbeheer begonnen met het repareren van de hekken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee