'Vrijheid van meningsuiting is vooral een kwestie van denken, niet van doen'

© iStock

BLOG - L-Magazine verslaggeefster Kristel Schreurs blogt wekelijks over wat haar de afgelopen week heeft beziggehouden. Dit keer gaat het over de wildgroei aan meningen op internet.

Kristel Schreurs

- ‘Kris?’- ‘Ja?’-‘Wat vind jij van de mensen in het filmpje van de Beekse Bergen?’- ‘Bedoel je die Fransen die uit hun auto stapten?’- ‘Nee, die niet. Ik bedoel die mensen die het filmpje hebben gemaakt.’- ‘Oh, nou, ik weet het niet.’- ‘Je weet het niet?’- ‘Nee. Kan toch?’- ‘Heb je daar dan geen mening over? Iedereen vindt daar wat van; het internet loopt over met reacties. Ze willen kijken of de mensen die het filmpje hebben gemaakt aansprakelijk kunnen worden gesteld. Men zegt dat zij de Fransen hadden moeten waarschuwen.' - ‘Oh.’- ‘Oh?’- ‘Schat, ik weet het niet. Ik heb daar gewoon geen mening over. Ik weet niet wat ik zou doen als ik een filmpje maak van jachtluipaarden die ineens bezoek krijgen van wat Franse hapjes. Is het belangrijk daar een mening over te vormen?- ‘Nou nee.’- ‘Weet je waar ik wel een mening over heb?’- ‘Nou?’- ‘Mensen die te pas en te onpas - zonder kennis van zaken en zonder argumenten - bij ieder nieuwsartikel hun mening uiten over een zaak of mensen. Types die als reactie op een incident bij een asielzoekerscentrum opperen dat ze ‘beter een varkensboerderij van die azc’s kunnen maken’, of erger, ‘dat ze die asielzoekers allemaal maar afknallen’. Ook het filmpje van de Beekse Bergen werd bedolven onder reacties. Ieder nieuwsbericht was het begin van een nieuwe forumdiscussie, een wildgroei aan meningen en opmerkingen.’- ‘Maar mensen mogen toch een mening hebben? Vrijheid van meningsuiting, toch?’- ‘Vrijheid van meningsuiting is vooral een kwestie van denken, niet van doen.’- ‘Maar dat is toch óók een mening?’- ‘Jazeker. Dus laat die reacties maar komen.’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee