Emmen voor eerst in clubhistorie naar eredivisie, Sparta degradeert

© AD/Pro Shots

FC Emmen speelt komend seizoen voor het eerst in de clubhistorie op het hoogste niveau in Nederland. Het team van coach Dick Lukkien won de uitwedstrijd in de finale van de play-offs tegen Sparta Rotterdam met 3-1. De eerste wedstrijd tussen beide clubs eindigde drie dagen eerder in 0-0.

Redactie

Sparta degradeert door het verlies voor de derde keer uit de eredivisie. De eerste keer was in 2002 onder leiding van oud-bondscoach Frank Rijkaard. In 2010 volgde, in de play-offs, de tweede degradatie. Aad de Mos was toen coach. Dick Advocaat voegde zich daar zondag als derde trainer bij.

Eerder dit seizoen degradeerden FC Twente en Roda JC al uit de eredivisie.

GevaalrijkSparta kwam tegen Emmen, voor meer dan 10.000 toeschouwers, zondag in de eerste helft op voorsprong. Stijn Spierings kapte zijn tegenstander in de 28e minuut goed uit en schoot de bal in de verre hoek in het doel. FC Emmen was tot die tijd niet gevaarlijk geweest. De Drentenaren sloegen bij hun eerste kans wel direct toe. Michael Chacón passeerde doelman Leonard Nienhuis zeven minuten voor rust.

StrafschopNet als donderdag in Emmen mocht Sparta zich beklagen. Na een overtreding op Fred Friday legde scheidsrechter Dennis Higler de bal niet op de strafschopstip, ook niet na het terugzien van de videobeelden. Emmen scoorde kort daarna wel. Anco Jansen schoot van grote afstand over de grond raak.

HoopHet laatste beetje hoop bij de Spartanen verdween halverwege de tweede helft toen Alexander Bannink de 1-3 noteerde. Spartaan Kenneth Dougall kreeg in de slotfase een rode kaart.

Emmen, sinds 1985 actief in het betaalde voetbal, is na de zomer de eerste club uit Drenthe die in de eredivisie voetbalt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal