Eigenaar gecrasht vliegtuig Cuba nalatigheid verweten

Politie en militiaren bij wat over is van de Boein-737 die afgelopen week vlak na het opstijgen in Cuba neerstortte.

Politie en militiaren bij wat over is van de Boein-737 die afgelopen week vlak na het opstijgen in Cuba neerstortte.© AD/ANP

Een voormalige piloot heeft de eigenaar van het op Cuba neergestorte vliegtuig ernstige verwijten gemaakt wegens slecht onderhoud. Door de crash, kort na vertrek van het vliegveld van Havana, kwamen 110 passagiers en bemanningsleden om.

AD

De Boeing 737-200 was verhuurd door de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Damojh.

ProblemenOud-gezagvoerder Marco Aurelio Hernández Carmona zei zondag in de Mexicaanse media dat hij de luchtvaartautoriteiten vijf jaar geleden al heeft gemeld dat Damojh te weinig moeite deed om zijn materiaal en mensen in goede conditie te houden. Hij werkte er van 2005 tot 2013. In die periode waren er altijd problemen.

Lees ook: Twee dagen van nationale rouw in Cuba na vliegramp

Als voorbeelden noemde Hernández oververhitte motoren, overbelaste toestellen en overwerkte piloten. Ook viel aan aantal keren de radar uit en werd er corrosie van de vleugels geconstateerd.

Oorzaak onduidelijkDe Cubaanse autoriteiten bevestigden vrijdag dat door de vliegtuigcrash ten zuiden van hoofdstad Havana 110 mensen om het leven zijn gekomen. Drie mensen werden levend uit het wrak gehaald, maar liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Lees ook: Vliegtuigcrash Cuba: meer dan 100 doden

Het toestel crashte om onduidelijke redenen kort na het opstijgen van de Cubaanse internationale luchthaven José Martí bij Havana. Het team dat onderzoek doet naar het neerstorten van de Boeing 373-200 heeft gisteren een van de zwarte dozen gevonden tussen de brokstukken. De vluchtrecorder zou, volgens de autoriteiten, 'in goede conditie' zijn.

Bij de vliegramp zijn volgens de Cubaanse autoriteiten geen Nederlanders betrokken, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee