Na pech onderweg toch een mooie finish voor deelnemers Shelter City's Bike Challenge

Print

Afbeelding: Shelter City

Het geduld van de supporters werd op de proef gesteld. Zes dagen lang verliep de Bike Challenge, die langs alle elf Nederlandse Shelter City steden leidde, op rolletjes. Op de laatste dag kreeg de karavaan te kampen met pech onderweg. Maar toch… bijna twee uur later dan het geplande schema kwamen de fietsers over ‘de meet’ in Maastricht. Die was getrokken bij Hotel Stay Okay aan de Maasboulevard.

Onder de supporters van dit Shelter City evenement bevond zich ook Irwin. De jongeman uit Burundi zet zich in zijn en andere Afrikaanse landen in voor de rechten van ‘anders dan heteroseksueel geaarde’. Homoseksualiteit is in zijn land verboden. Mensenrechtenschendingen zijn in het algemeen in Burundi aan de orde van de dag, voor de LHBT-mens wordt daar nog een schepje bovenop gedaan.

De vertegenwoordiger van de 2016 Mandela Washington Fellowship is in dagelijks leven actief in Oost- en Centraal-Afrika. Dezer maanden verblijft hij in Maastricht – een van de elf Shelter City-steden van Nederland – om juridisch bijgespijkerd te worden.

Onder meer kan hij op steun rekenen van Sebastiaan van der Zwaan. De Maastrichtenaar is directeur van mensenrechtenorganisatie Justice & Peace. De 42-jarige van der Zwaan studeerde aan de Universiteit Maastricht onder meer Internationaal Recht en Mensenrechten. Op zijn cv is onder meer de volgende uitspraak terug te vinden: ““Iets betekenen voor anderen is ‘normaal’, het geeft een kick om iets te kunnen veranderen, dat is de essentie van het mensenrechtenwerk”.

In Maastricht wordt Shelter City actief gevormd door de gemeente Maastricht, Mondiaal Centrum, Universiteit Maastricht en Amnesty Maastricht.

Vertegenwoordigers van die partners konden eerste Pinksterdag dan aan het eind van de middag toch nog juichen. Met Sebastiaan van der Zwaan als kopman arriveerde de wielrenners. Na 780 kilometer – de start vond plaats in Groningen - en een bezoek aan elf Shelter City steden kwamen de Bike Challenge deelnemers moe maar zeer tevreden aan bij hotel Stay Okay.

Direct na afloop was een montere Sebastiaan van der Zwaan op de foto te gaan met Irwin en een van de drijvende krachten van Shelter City Maastricht Jan Cornelissen (Mondiaal Maastricht). Die laatste ontving uit handen van van der Zwaan een Shelter City plaquette.

Voor meer informatie ga naar:  www.sheltercity.nl of www.FacebookShelterCityNetwork

Om een beeld te krijgen van het werk van Irwin in Burundi klik op de volgende link: https://sheltercity.nl/mrv/irwin/

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen