Ryanair pessimistisch over komende jaren

© ANP

Prijsvechter Ryanair waarschuwt dat zijn resultaten de komende jaren onder druk kunnen komen te staan, door hogere kosten en het stabiliseren van tarieven. Dat deed de onderneming maandag bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

ANP

Ryanair was afgelopen boekjaar, dat liep tot eind maart, financieel in staat om onder meer een slepende ruzie met zijn piloten en grote roosterproblemen te weerstaan.

In totaal werden 20.000 vluchten in september gecanceld. Ook werd voor het eerst in jaren in groeiplannen gesneden.

RecordwinstDesondanks zette Ryanair een recordwinst in de boeken van bijna 1,5 miljard euro. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder en meer dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

KostenHet resultaat zal in het huidige boekjaar echter duidelijk lager uitkomen, in een bandbreedte van 1,25 miljard euro tot 1,35 miljard euro. Dat is minder dan de bijna 1,8 miljard euro die kenners hadden voorzien.

En terwijl Ryanair rekent op een groei in het aantal passagiers tot 139 miljoen, stijgen de kosten met 9 procent vanwege hogere personeels- en brandstofkosten.

Waarschijnlijk zal de luchtvaarder niet in staat zijn dat te compenseren met de verkoop van bijvoorbeeld extra producten tijdens de vlucht. Volgens topman Michael O'Leary is zijn prognose voor het boekjaar 'aan de pessimistische kant van voorzichtig'.

ConcurrentDe zorgelijke toon van Ryanair is overigens totaal tegengesteld aan de geluiden bij concurrent easyJet. De na Ryanair grootste prijsvechter van Europa zei recent dat het een forse winstgroei voorziet de komende tijd.

Dat komt onder meer door een groeiende vraag en het wegvallen van enkele kleinere concurrenten.

ArbeidsomstandighedenRyanair erkende in december, kort voor de feestdagen en onder druk van een grote stakingsdreiging, voor het eerst in zijn 32-jarige geschiedenis vakbonden.

Maar het formaliseren van de relaties met de bonden is in verschillende landen waar Ryanair actief is nog niet echt van de grond gekomen.

Daarnaast blijven verhalen over zorgelijke arbeidsomstandigheden opspelen. Zo schetsten anonieme werknemers van Ryanair onlangs nog in het AD een alarmerend beeld van de arbeidsomstandigheden bij de luchtvaartmaatschappij in Eindhoven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee