Confetti: Mestreechter koejong, van afwasser tot chef-kok in Bangkok

Print
Confetti: Mestreechter koejong, van afwasser tot chef-kok in Bangkok

Tijn Bremmers voor het Mandarin Oriental in Bangkok. Afbeelding: Arie Voorzee

Arie Voorzee strooit zijn Confetti met Maastrichtse (society) nieuwtjes over de lezers uit. Vandaag over hoe een Mestreechse 'koejong' culinair de wereld verovert.

Een Mestreechter koejong brengt de smaakpapillen in opperste extase in het bekende Mandarin Oriental Bangkok. “Een jongensdroom is werkelijkheid geworden”, zegt vader André Bremmers over zijn zoon Tijn. “Zijn avontuurlijke levenswandel heeft goed uitgepakt”.

Vader André vertelt dat Tijn op zijn vijftiende thuis kwam en vertelde dat hij een baantje als afwasser had aangenomen in een kroeg in Wyck. Die kroeg was Beluga, waar hij onder het afwassen meer interesse toonde voor de keuken dan voor de vaat.

Hans van Wolde zag in Tijn veel van zichzelf terug als Rotterdams jochie, stuurde hem naar een koksopleiding en liet hem stage lopen bij Beluga. Van Wolde zag Tijn zijn uiterste best doen en had schik in hem. Hij stuurde hem naar Toine Hermse, die ook zijn leermeester was geweest. Toen Tijn zijn koksdiploma had behaald startte Van Wolde met Beluga Next Door in de Koestraat en in die kleine keuken leerde hij zelfstandig te werken op hoog niveau.

Hongkong
Maar Tijn wilde meer, veel meer en Hans van Wolde’s netwerk zorgde voor een plek in Restaurant Amber van het Mandarin Oriental Hotel in Hongkong waar de Nederlandse top-chef Richard Ekkebus werkt. Deze zorgde met zijn sous-chef Sidney Schutte voor de verdere ontwikkeling van Tijn, de koejong oet Mestreech.

Melbourne
Tijn vertelt: “Die Sidney Schutte is nu chef-kok bij Librije’s Zusje in Amsterdam en oogstte binnen een jaar twee Michelinsterren en werd uitgeroepen tot de Beste chef van Nederland. Samen met mijn vriendin Bertha ben ik naar Melbourne in Australië vertrokken en werd daar sous-chef voor Intercontinental de Rialto.”

Bangkok
Na drie jaar Australië was Bangkok de volgende halte en Tijn en Bertha maakten een verkenningsrondje langs de toprestaurants en tophotels. Tijn koos voor het Mandarin Oriental en staat nu met zijn 28 jaar aan het hoofd van een keukenbrigade van zo’n 300 koks verdeeld over 9 restaurants.

André Bremmers: “Afgelopen maart zijn wij naar de Filipijnen gevlogen om daar het huwelijk van Tijn en Bertha te vieren. Er komt maar geen eind aan de carrière van mijn zoon voor wie ik zo’n tien jaar geleden geregeld mijn hart vasthield.” 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →