Confetti: Tonny Strouken maakt fotoboek over wielerheld Jan Janssen

Print
Confetti: Tonny Strouken maakt fotoboek over wielerheld Jan Janssen

V.l.n.r. Raymond Kerckhoffs, Christian Prudhomme, Jan Janssen en Tonnie Strouken Afbeelding: George Deswijzen

Arie Voorzee strooit zijn Confetti met Maastrichtse (society) nieuwtjes over de lezers uit. Vandaag over een fotograaf die wieler-icoon Jan Janssen vastlegde op de gevoelige plaat sinds het criterium van 1956 in Wijnandsrade. Vijftig jaar na de Tourzege is er het fotoboek 'Janssen68'.

Ik trof na lange tijd Tonny Strouken (82), de hoffotograaf en vriend van de legendarische Jean Nelissen, bij de uitreiking van de derde Jean Nelissen Award aan Evert ten Napel tijdens de uitzending Avondgasten bij L1. Hij nodigde mij toen uit om zijn gast te zijn bij de presentatie van zijn fotoboek ‘Janssen68’ in het Parkhotel in Valkenburg.

50 jaar
De reden is de vijftigste viering van een historische dag voor de Nederlandse wielersport. Het is 21 juli aanstaande vijftig jaar geleden dat Jan Janssen als eerste Nederlander de Tour de France won. Een fotoboek van buitenaardse proporties met 68 van Strouken’s mooiste foto’s gemaakt van Jan Janssen in de 24 jaar dat hij in de ronde mocht fotograferen. Strouken volgde ook nog een vijftigtal WK’s en zeventien Giro’s.

Uiteraard waren veel wielercoryfeeën present waaronder zijn toenmalige ploegleider Ab Geldermans, Jo de Roo, Bennie Ceulen, Ben Koken, Jan Krekels, Hub en Ger Harings, Hennie Kuiper en Cor Schuring. En ook Cora Janssen en Coby Strouken-van Oijen, een Maastrichts meisje dat hij in het toenmalige café Paris op de Kommel heeft ontmoet.

Tour-directeur
Die middag reikte Christian Prudhomme, de huidige directeur van de Tour de France, het eerste exemplaar van het boek uit aan Janssen. Prudhomme: ”Ik was zeven toen Janssen de Tour won en zat bij mijn ouders thuis voor de zwart/wit televisie. Het waren de eerste beelden die ik in mijn leven van de Tour de France zag. En precies vijftig jaar later mag ik aan de winnaar van de Tour 1968 dit prachtige fotoboek uitreiken.”

Wijnandsrade
Tonnie Strouken reisde in zijn carrière, sinds het WK van 1948, met zijn fotocamera de wereld rond in opdracht van alle grote dagbladen en sportmagazines. Hij kent Jan Janssen al vanaf 1956 toen hij foto’s maakte van het criterium in Wijnandsrade voor aspiranten dat door Janssen werd gewonnen. De tekst van het boek werd geschreven door Raymond Kerckhoffs en uitgegeven door Jos van de Mortel van Parkhotel Valkenburg. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →