Onafhankelijk nucleair meetstation in Eijsden

De kerncentrale in Tihange.

De kerncentrale in Tihange.© Flickr/Roger Gerbig

Eijsden heeft sinds Tweede Pinkstersdag een onafhankelijk nucleair meetstation. Het meetstation maakt onderdeel uit van het Tihange Doel Radiation Monitoring (TDRM), openbaar, netwerk.

Joos Philippens

Nadat er eerder in Goes (Zeeland) een meetstation werd geplaatst en er in België, Duitsland en Luxemburg ook al diverse meetstations actief zijn, is er nu ook een in Eijsden.

ParticulierTDRM is een particulier initiatief van bezorgde milieuorganisaties en burgers die middels eigen metingen, in de regio Tihange en Doel, een netwerk hebben gevormd dat stelt onafhankelijk te opereren 'van politieke, commerciële en administratieve processen'. Verder wil TDRM altijd toegang hebben tot eigen betrouwbare meetgegevens en is TDRM van mening dat die informatie altijd ter beschikking moet staan van iedereen.

MensenkettingHet nucleair meetstation station is geplaatst bij Rob Hoenen thuis in Eijsden. Hij was een van de organisatoren van de mensenketting tegen Tihange en Doel die vorig jaar plaatsvond en meer dan 50.000 deelnemers telde.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee