Nederlandse Apache-piloot krijgt hoogste onderscheiding

In 2014 kreeg Gijs Tuinman de Willems-Orde.

In 2014 kreeg Gijs Tuinman de Willems-Orde.© ANP/Olaf Kraak

Nederland is een nieuwe oorlogsheld rijker. Een Apache-piloot van de luchtmacht krijgt de allerhoogste dapperheidsonderscheiding nog dit jaar uitgereikt.

redactie

Wie de piloot precies is en voor welke missies de vlieger wordt onderscheiden, wordt later bekendgemaakt.

Gijs TuinmanDe Apache-piloot is de derde Nederlandse militair na de Korea-oorlog die de Militaire Willems-Orde krijgt uitgereikt. Commando Marco Kroon was in 2009 de eerste die tot ridder werd geslagen, toen nog door koningin Beatrix. Vijf jaar later kreeg ook Gijs Tuinman uit Heerlen de hoogste militaire onderscheiding uitgereikt. Hij is eveneens een commando. Beiden kregen de onderscheidingen voor missies in Afghanistan.

Het voltallige Korps Commandotroepen was de laatste die de Willems-orde kreeg uitgereikt. Dat was in 2016.

Marco KroonDe benoeming van de nieuwste oorlogheld komt precies op het moment dat er gedoe is over ridder Marco Kroon. Het Openbaar Ministerie onderzoekt het verhaal van Kroon dat hij tien jaar geleden een Taliban-strijder had gedood op een geheime missie. Hij meldde dat toen niet direct bij zijn leidinggevende, maar biechtte dat eind vorig jaar alsnog op.

Op zoekDefensie is de laatste jaren actiever op zoek naar nieuwe Nederlandse oorlogshelden omdat ze dreigden te verdwijnen. De meeste onderscheidingen vielen in de Tweede Wereldoorlog, maar daarvan is alleen de Engelsman Ken Mayhew nog in leven. Zeker nu Nederland de afgelopen decennia heeft meegedaan aan grote internationale missies zijn er meer militairen die mogelijk voor de Willems-Orde in aanmerking komen.

Militairen krijgen de onderscheiding echter niet zomaar. Het Kapittel van de Militaire Willems-Orde beoordeelt alle voordrachten en stelt daar strenge voorwaarden aan. Alleen soldaten die uitstekende daden van moed, beleid en trouw hebben laten zien worden geridderd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee