Sibelco in slag met omwonenden

Print
Sibelco in slag met omwonenden

Afbeelding: Sibelco

Zandwinningsbedrijf Sibelco wil dinsdagavond omwonenden bijpraten over de toekomst van zijn groevegebied in Heerlen en Landgraaf.

De Belgische multinational zegt onder meer de Zuidwestplas (linksonder op de kaart) in 2020 te willen vrijgeven. In totaal zou dan ruim de helft van het gebied worden afgeven voor natuur en recreatie. In ruil daarvoor wil het bedrijf dat zijn vergunning wordt verlengd tot en met 2032. Sibelco wil de mijnsteenberg, die de groeve van de wijk Heksenberg scheidt, niet meer afgraven. Het bedrijf hoopt nu zilverzand te winnen onder de twee plassen naast en boven de Zuidwestplas.

Vrijgeven
Bewonersgroepen BuurSibelco en st. Behoud Brunssummerheide stellen dat Sibelco het hele gebied volgens de huidige vergunning al in 2020 zou moeten vrijgegeven. Sibelco verwijst naar een intentieovereenkomst met de provincie en Natuurmonumenten waarin sprake is van doorgraven tot 2036.

Recreatie
Natuurmonumenten wil recreatie rond de Zuidwestplas concentreren, zodat onder meer de kwetsbare Brunssummerheide wordt ontlast. In een later stadium, vanaf 2032, zou langs de noordoost-flank nieuwe drassige natuur moeten komen.

De informatieavond bij de Zuidwestplas begint dinsdag 21 mei om 18.30 uur. De plas is te bereiken via het wandelpad links naast de ingang van de toegangsweg naar de fabriek. Parkeren aan de Koolkoelenweg 40.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje