Sibelco in slag met omwonenden

© Sibelco

Zandwinningsbedrijf Sibelco wil dinsdagavond omwonenden bijpraten over de toekomst van zijn groevegebied in Heerlen en Landgraaf.

Siebrand Vos

De Belgische multinational zegt onder meer de Zuidwestplas (linksonder op de kaart) in 2020 te willen vrijgeven. In totaal zou dan ruim de helft van het gebied worden afgeven voor natuur en recreatie. In ruil daarvoor wil het bedrijf dat zijn vergunning wordt verlengd tot en met 2032. Sibelco wil de mijnsteenberg, die de groeve van de wijk Heksenberg scheidt, niet meer afgraven. Het bedrijf hoopt nu zilverzand te winnen onder de twee plassen naast en boven de Zuidwestplas.

VrijgevenBewonersgroepen BuurSibelco en st. Behoud Brunssummerheide stellen dat Sibelco het hele gebied volgens de huidige vergunning al in 2020 zou moeten vrijgegeven. Sibelco verwijst naar een intentieovereenkomst met de provincie en Natuurmonumenten waarin sprake is van doorgraven tot 2036.

RecreatieNatuurmonumenten wil recreatie rond de Zuidwestplas concentreren, zodat onder meer de kwetsbare Brunssummerheide wordt ontlast. In een later stadium, vanaf 2032, zou langs de noordoost-flank nieuwe drassige natuur moeten komen.

De informatieavond bij de Zuidwestplas begint dinsdag 21 mei om 18.30 uur. De plas is te bereiken via het wandelpad links naast de ingang van de toegangsweg naar de fabriek. Parkeren aan de Koolkoelenweg 40.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee