Dumoulin hoopt op wind van voren in belangrijke Giro-tijdrit

© ANP/Bas Czerwinski

Tom Dumoulin moet dinsdag in de tijdrit minstens twee minuten en elf seconden goed maken op Simon Yates om de roze trui te veroveren in de Giro d'Italia. Met het oog op het restant van de koers is meer zelfs nodig.

AD

Voor dinsdag hoopt de Nederlander dan ook op flink veel wind. Van voren welteverstaan.

LichtgewichtDumoulin moet het als erkend tijdrijder hebben van zijn kracht, terwijl lichtgewicht Yates (zo'n 11 kilogram lichter) van de wind veel last kan hebben. "Als de wind in de rug zit dan denk ik niet dat Yates de roze trui gaat verliezen", zo vertelt Dumoulin op de rustdag. "Als de wind draait dan zullen de verschillen groter zijn."

SupersnelHet 34.2 kilometer lange parkoers is grotendeels vlak. "Ik heb routes gezien die mij beter liggen", zegt Dumoulin. "Het is supersnel op rechte wegen. Hoewel ik van elke tijdrit houd, is dit er toch een die me iets minder goed bevalt. Er valt gewoon weinig winst te behalen. Yates zal een heel slechte tijdrit moeten rijden om de roze trui te verliezen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

AgressiefDe renner van Sunweb start dinsdag om 16:27 uur. Drie minuten later vertrekt Yates. Ondanks de fikse voorsprong in het algemeen klassement is de Brit er nog niet gerust op dat hij het roze behoudt. "Ik houd van het racen. Ik heb elke etappe aangevallen, omdat ik de tijd nodig heb in de tijdrit. Daarom ben ik zo agressief."

Na de tijdrit volgen nog drie bergetappes waarin Yates de nodige tijd bij elkaar kan sprokkelen.