Onrust over financiën bij 50Plus

Print
Onrust over financiën bij 50Plus

Afbeelding: Archief ANP

Keur de jaarrekening af. Dat dringende advies doet de financiële controlecommissie van 50Plus aan zijn leden. Die kiezen zaterdag in Driebergen onder meer een nieuw hoofdbestuur.

50Plus is niet alleen organisatorisch een zooitje, ook de boekhouding laat te wensen over. Dat stelt de financiële controlecommissie van de ouderenpartij in een alarmerende verklaring. Er ligt zelfs een ‘dringend advies’ aan de leden om de jaarrekening af te keuren.

Gebreken
In een spoedverslag van de onafhankelijke financiële controlecommissie staat dat de verantwoording van gelden door het wetenschappelijk bureau van 50Plus niet deugt. Dit was mede aanleiding voor het recente vertrek van bijna het hele hoofdbestuur. "Er lag een waslijst aan onduidelijkheden over de gang van zaken", aldus een ingewijde.

De controlecommissie was ook tot de conclusie gekomen dat de jaarrekening 2017 ‘wegens vele gebreken’ niet kan worden goedgekeurd door de ledenvergadering, komende zaterdag. Daarom zou het opgestapte hoofdbestuur van de ouderenpartij niet ontslagen mogen worden van zijn verantwoordelijkheid voor het gevoerde financieel beleid.

Subsidies
Meerdere ingewijden binnen de ouderenpartij bevestigen het bestaan van het bericht van de commissie. "Deze verklaring gaat over de onheldere besteding van gelden van het wetenschappelijk bureau." Het zou gaan om ‘niet genoemde ontvangen subsidies’ ter waarde van 100.000 tot 150.000 euro, vertelt een betrokkene.

Toenmalig voorzitter Jan Zoetelief en penningmeester Hans Cornet weigerden naar verluidt het alarmerende bericht van de financiële controlecommissie voor te leggen aan de leden.

Ruzies
Volgens de partijwoordvoerder van 50Plus betreft het bericht ‘een verklaring, geen officieel advies’, omdat de controlecommissie door interne ruzies nog maar bestaat uit één persoon. Inmiddels heeft de overgebleven hoofdbestuurder, Hylke ten Cate besloten dat het stuk zaterdag wel wordt besproken op de ledenvergadering in Driebergen.

De opgestapte voorzitter Jan Zoetelief noemt de verklaring van de controlecommissie ‘klinkklare onzin’. Zoetelief ontkent ook dat hij het stuk achter wilde houden. "Die discussie is nog van voor mijn tijd. En de jaarrekening is gewoon goedgekeurd door de accountant."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →