Girls Cup Maastricht van VV Scharn zo veel meer dan alleen een voetbaltoernooi

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Voor de tiende keer vond afgelopen Pinksterweekend de Girls Cup Maastricht plaats. Het meisjes- en damesvoetbaltoernooi wordt al die jaren – onder auspiciën van Euro Sportring – vlekkeloos georganiseerd door VV Scharn. Meer nog, de organisatoren maken van een sportweekend veel meer dan alleen strijden om de toernooiwinst. Fotojournalist Laurens Bouvrie was present bij de opening en maakte een foto- en sfeerverslag

Voor de tiende keer vond afgelopen Pinksterweekend de Girls Cup Maastricht plaats. Het meisjes- en damesvoetbaltoernooi wordt al die jaren – onder auspiciën van Euro Sportring – vlekkeloos georganiseerd door VV Scharn. Meer nog, de organisatoren maken van een sportweekend veel meer dan alleen strijden om de toernooiwinst.

De Girls Cup Maastricht is in deze tijden van individualisme en tegelijkertijd grote groepen mensen die het liefst om ieder land een grote muur gebouwd zien een feest van samen met elkaar optrekken. Dat alles zonder een millimeter toe te geven op het moment tegen elkaar om de punten wordt gestreden.

Op de voetbalvelden van VV Scharn wordt tientallen wedstrijden verbeten geknokt om de overwinning. Meisjes en jonge vrouwen uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland bewezen ook dit weekend weer dat sport – noem het maar een cliché, maar wel een die hout snijdt – een van de belangrijkste pijlers kan zijn van internationale verbroedering.

Dat is zeker zo als een club als VV Scharn de regie in handen heeft. Al jarenlang zorgt de club die in 1951 werd opgericht voor een draaiboek dat als hoofdthema’s heeft:  sport, plezier en samenzijn. Alleen al de openingsceremonie van de Girls Cup zorgt al voor een groot collectief feest. Een vlaggenparade onder een bekende hit van de zes deelnemende landen levert gelijk een ‘Bombenstimmung’. Maar ook aan sportiviteit wordt gedacht. Van ieder deelnemend land spreekt een van de deelnemende spelers een eed uit gelijk zoals bij de Olympische Spelen.

VV Scharn kent ook de muzieklassiekers van het internationale voetbal. Het vaste ‘sjevraoje-moment’ is er als alle spelers op het hoofdveld staan en You’lle Never Walk Alone wordt gezongen.

De opening kreeg zaterdagmiddag nog eens extra cachet door de jongens en meisjes van Dansschool Reality. Zij zorgden voor een wel heel flitsende en vooral enthousiasmerende voorstelling. Dat hun leraar en eigenaar van de dansschool Brahim Oumu met een fanatieke maar o zo plezierige wave act de warming up van de voetballers verzorgde was de slagroom op de taart.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen