Minister trekt de portemonnee: sneller nieuwe zorg voor patiënten

Print
Minister trekt de portemonnee: sneller nieuwe zorg voor patiënten

Afbeelding: ANP

Veelbelovende behandelingen, nieuwe medische technologie én medicijnen moeten sneller beschikbaar zijn voor patiënten. Dat wil minister Bruno Bruins (Medische Zorg), die daarvoor 105 miljoen euro beschikbaar stelt.

Volgens Bruins gebeurt het te vaak dat goede ideeën blijven steken in de ontwikkelfase en niet bij de patiënt terecht komen. ,,Het onderzoek om het laatste stapje richting het basispakket en daarmee naar de patiënt te overbruggen is namelijk ingewikkeld, duur en tijdrovend'', aldus Bruins. ,,Dat is echt zonde en ook slecht nieuws voor de patiënten die er mogelijk baat bij hebben.'' 

Het fonds is dan ook bedoeld om de ontwikkelaars een duwtje in de rug te geven bij het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Voordat iets nieuws in het basispakket komt, is namelijk bewijs nodig dat het ook echt om een verbetering gaat. Door het geld kan dergelijk onderzoek worden betaald en worden de gemaakte zorgkosten tijdens het onderzoek gedekt.

De nieuwe regeling moet op 1 januari 2019 ingaan en vervangt de huidige regeling van voorwaardelijke toelating die sinds 2012 bestaat, maar in de praktijk lastig bleek.

Medicijnen
Bruins werkt nog aan een vergelijkbare, aparte regeling voor geneesmiddelen die voor het einde van het jaar wordt gepresenteerd. Datzelfde geldt voor de regeling om bestaande zorg te evalueren en te kijken of iets echt zo goed werkt als aangenomen. ,,We willen geen onnodige zorg of zorg die niet werkt in ons basispakket. Daar hebben patiënten niks aan en het geld dat dat kost kunnen we veel beter besteden.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →