IS-strijder uit Verviers krijgt doodstraf in Irak

Print
IS-strijder uit Verviers krijgt doodstraf in Irak

Afbeelding: VRT NWS

Voor het eerst is een Belgische jihadist in Irak veroordeeld tot de doodstraf. Het gaat om de 29-jarige Tarik Jadaoun, een van de bekendste nog levende Belgische leden van de terroristische organisatie Islamitische Staat. Dat meldt een journalist van het Franse persagentschap AFP.

De 29-jarige man uit Verviers is beter bekend onder de strijdersnaam Abu Hamza Al-Belgiki. Hij trad in 2014 toe tot terreurgroep IS en zou contact hebben gehad met verschillende daders van de aanslagen in Parijs en Brussel. 

Vorig jaar werd hij gearresteerd tijdens de slag om Mosoel, het voormalige belangrijkste bastion van terreurgroep IS in Irak. De jihadist moest zich verantwoorden voor 'lidmaatschap van IS' en het uitvoeren van 'aanvallen'. 

Enkele maanden geleden heeft hij bekend dat hij een zestigtal ‘Welpen van het Kalifaat' -kinderen van acht tot dertien jaar oud- opleidde tot soldaten van de jihad. Jadaoun maakte ook video’s waarin hij opriep tot aanslagen in België en Frankrijk.

Onschuldig
Tijdens de vorige hoorzitting op 10 mei minimaliseerde hij zijn rol echter en verklaarde hij dat hij op een dwaalspoor was beland. ,,Ik was geen strijder. Ik leidde voor IS een afdeling van verpleegkundigen, ik verzorgde iedereen. Ik heb gewerkt in het ziekenhuis al-Joumhouriya in Mosoel en in mobiele ziekenhuizen in Makhoul en in Bayji'', zo stelde hij. ,,Het spijt me. Ik was op een dwaalspoor beland en wil een beroep doen op jullie goedheid.''

Ook toen het over de video’s ging waarin hij opriep tot aanslagen in België en Frankrijk, wilde hij niet te veel aandacht vestigen op zijn eigen rol. "Ik had geen keuze. Een van de hoogste leiders van IS heeft me gevraagd om die video’s te maken.''

Jadaoun had eind vorig jaar al in een media-optreden verklaard dat hij slechts een meeloper was binnen IS en dat hij wilde samenwerken met de Belgische veiligheidsdiensten, indien die ervoor zorgden dat hij de doodstraf ontliep. Premier Charles Michel reageerde daarop dat België in geen geval onderhandelt met Belgische strijders of andere leden van IS die willen terugkeren naar het land.

Nooit de uitkomst
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International gaf eerder aan te willen voorkomen dat Jadaoun de doodstraf zou krijgen. "Onze overheid moet er ook op toezien dat hij een eerlijk proces krijgt. We zeggen niet dat hij geen straf verdient, maar de doodstraf mag nooit de uitkomst zijn.''

In totaal werden al meer dan driehonderd mensen - onder wie een honderdtal buitenlanders - ter dood veroordeeld in Irak voor banden met IS. Zo'n driehonderd mensen werden om diezelfde reden veroordeeld tot een levenslange celstraf. Het gaat vooral om Turken of inwoners van de voormalige Sovjet-Unie. Onlangs werden ook een Duitse en een Franse vrouw veroordeeld tot levenslang.

De man kan nog beroep aantekenen tegen zijn straf.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →