Vraag en antwoord over de Engel, nieuwe trots van Maastricht

Print

De Engel op de rotonde bij Scharn, de nieuwe trots van Maastricht. Afbeelding: Fred Berghmans

De Engel die sinds eind maart op de rotonde van de Groene Loper en de Scharnerweg staat, heeft bij het publiek veel vragen opgeleverd. Waarom kijkt de Engel richting Scharn? Op die vraag en andere geeft projectbureau A2 Maastricht het antwoord.

De nieuwe Engel van Maastricht werd op 29 maart onthuld door koning Willem Alexander. Maker van het beeld is Wil vander Laan. De kunstenaar kreeg veel reacties, en ook vragen. Die worden hier door hem beantwoord.

Waarom kijkt de Engel richting Scharn?
“Ze verwelkomt de bezoekers die de stad in gaan. De vleugels maken een royaal, weids gebaar. Daarom heeft ze ook geen armen nodig. En tegelijkertijd beschermen haar vleugels de inwoners”, vertelt Wil. “Iedereen houdt van een engel, zij is het icoon van de stad en daarom de ideale figuur om de verbinding te leggen tussen oost en west.”

Wat is de symboliek van het beeld?
“Ken je het liedje ‘Ode aan Maastricht’ van Benny Neijman? Daarin wordt gezongen over stad aan de kolkende Maas. Mijn Engel verrijst uit die Maas omhoog.” Ze is bevallig, elegant en charmant. “Ja, klopt. Net als Maastricht. Haar welgevormdheid staat symbool voor de Bourgondische leefstijl van de zuiderling. En iemand noemde haar ‘een tikje ondeugend’. Nou, dat vind ik eigenlijk wel leuk!” lacht Wil.

Waarom staat er een ster op de sokkel?
Een vraag die waarschijnlijk geen enkele Maastrichtenaar zal stellen. Wil: “Klopt, maar de landschapsarchitect die betrokken was bij het maken van de sokkel, wilde dit wel weten. Ik heb hem vervolgens wel zo’n twintig foto’s gemaild van sterren in Maastricht. Hij schreef terug: ‘stop maar, het is duidelijk’.”

 Waar is de Engel van gemaakt?
“Van brons. Ze is zwart gepatineerd met gouden accenten. In de geest van de zuiderling: altijd feestelijk. Die witte uitslag die je nu een beetje ziet, is het resultaat van het scheikundig proces van het materiaal.”

Wat heeft u allemaal meegemaakt sinds de onthulling?
“Iemand die vlakbij het beeld woont, vertelde me dat hij elke ochtend bij het openmaken van de gordijnen even naar haar kijkt. ‘Dan is mijn dag weer goed’, zei hij.” Wil gaf vroeger tekenles. “Ik heb door de jaren heen aan zo’n 8000 kinderen lesgegeven en na de onthulling hoorde ik geregeld in de stad ‘We zijn trots op u!’. Ik voelde me even een bekende Nederlander.”

 
Waarom staat de Engel niet precies op het midden van de rotonde?
Voor dit antwoord gaan we naar de landschapsarchitect van West8. Wandelend over de Groene Loper, staat ze inderdaad niet in het midden. De lijn van het groen wordt op deze manier niet onderbroken en de Engel is als een verrassing op je pad. Rij je over de Scharnerweg, dan staat ze wel precies op de as. De Engel is een kleine 3 meter hoog en staat op een sokkel van ongeveer 4 meter hoog, zodat ze boven het verkeer uitstijgt. Zo valt ze minder weg in de bebouwing en de lucht op de achtergrond zorgt voor het nodige contrast. Een Engel hoort immers in de wolken!

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →