Sportvisser mag geen loodje meer gebruiken

Print
Sportvisser mag geen loodje meer gebruiken

Jonge sportvissers aan het water Afbeelding: AD / Marcel Otterspeer

De 1,2 miljoen sportvissers in Nederland mogen straks geen loodje meer gebruiken als zij hun hengel uitwerpen. Het kabinet wil zo de hoeveelheid lood dat nodeloos in het milieu terechtkomt met tienduizenden kilo's per jaar terugdringen.

Vrijwel elke visser gebruikt een loodje als verzwaring van de vislijn. Regelmatig breekt de lijn, waardoor het zware metaal naar de bodem zinkt. Jaarlijks belandt 54.000 kilogram lood in het zoete oppervlaktewater belandt en nog eens 470.000 kilo in de zee.

Komende drie jaar moet de hoeveelheid lood die vissers gebruiken met een derde worden teruggedrongen, zegt minister Carola Schouten (Landbouw). Op de lange termijn moet het vislood helemaal in de ban. 

Giftig
Ze wil komende jaren gebieden aanwijzen waar niet meer met lood gevist kan worden. In plaats van het zware metaal moeten sportvissers loodjes van steen, glas of ijzer gebruiken. 

 "Dit lood hoort niet thuis in het milieu, het is gevaarlijk voor mens en dier'', stelt een woordvoerder van Schouten. Lood is een zwaar metaal en is giftig. "Met name sportvissers die zelf lood gieten, lopen het risico dat ze giftige dampen inademen.''

Campagne
Om de ambitie voor elkaar te krijgen heeft Schouten afspraken gemaakt met onder meer Sportvisserij Nederland, Natuurmonumenten, de Unie van Waterschappen en Divebo, de branchevereniging van dierenwinkeliers. Ook de ministeries van VWS, I&W en EZ helpen mee. 

Er komt onder meer een bewustwordingscampagne om vissers te wijzen op de nadelen van lood en de voordelen van alternatieven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →