Smeerolie van de Heiligdomsvaart

Print
Smeerolie van de Heiligdomsvaart

Jan Gilissen: “Ik geniet echt van mensen samenbrengen en zaken mede organiseren.” Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

De organisatie van de Heiligdomsvaart Maastricht - die vandaag begint - kent vele vrijwilligers van divers pluimage. Maar allemaal gericht op dat ene doel: een succesvolle Heiligdomsvaart. Voor sommige is het de eerste Heiligdomsvaart, anderen zijn vergroeid met het reli-evenement. Zoals Jan Gilissen. Hij steekt al voor de zesde keer de handen uit de mouwen.

Een bezoek aan huize Gilissen is altijd goed voor de nodige gespreksstof. Jan Gilissen (83) is immers een bekend gezicht in het Maastrichtse. Actief bij diverse verenigingen en evenementen. Moet iets geregeld worden? Zijn er mensen nodig? Jan bellen. Hij is de smeerolie tussen evenement en vrijwilligers. Zo ook bij de Heiligdomsvaart, waar hij deel uit maakt van de commissie die de Ommegangen organiseert. “Bij alle verenigingen waar ik iets heb gedaan, kreeg ik de steevast de vraag wat ik daarvoor wilde hebben. Mijn antwoord was altijd hetzelfde: niets, ik kom vanzelf weer eens bij jullie terug.” En dus doet Gilissen nooit tevergeefs een beroep op mensen. Ze betalen zijn inzet terug met hun aanwezigheid en hulp. “Dat is mijn salaris. Elkaar helpen.”

Dit jaar is hij al voor de zesde keer betrokken bij de Heiligdomsvaart. Dat wordt geïllustreerd met een aantal fotoboeken. Gilissen heeft van elke Heiligdomsvaart een uitgebreid persoonlijk naslagwerk. In het boek van 1983 staat hij in een wit gewaad. “Ik speelde toen Sint Servaas in het klank- en lichtspel dat ik samen met Huub Noten had opgezet.” De foto’s tonen bomvolle publieke tribunes. “Dat waren elk jaar weer hoogtepunten. Jammer dat het spel nu niet meer op het Vrijthof plaatsvindt”, zegt Gilissen. Na zijn rol als Servaas koos Gilissen voor een rol in de organisatie. “Servaas spelen was geweldig hoor, maar ik geniet echt van mensen samenbrengen en zaken mede organiseren.”  Drie keer was Gilissen zelf verantwoordelijk voor het opzetten van de Ommegangen. “Elke dag ging ik dan buiten op een stoel te staan om te kijken of er geen regen aankwam. Want je kunt iets nog zo goed organiseren, het weer heb je niet in de hand.”

Gilissen kijkt weer uit naar de aanstaande Heiligdomsvaart, al zijn er ook wel zorgen. “Veel vrijwilligers zijn al op leeftijd. De jeugd is niet meer zo te porren om mee te helpen. De vraag is vaak meteen wat ze betaald krijgen. Dat snap ik ergens ook wel, want het kost gewoon ontzettend veel tijd.”  Tijd die de gepensioneerde Gilissen er met veel plezier in investeert. “We hebben een gezellige en goede club mensen, waarbij ik met name Henny Jongen en Lizzy Bovens wil memoreren. Ongelooflijk wat zij allemaal doen. Er komen dankzij al die mensen weer twee prachtige Ommegangen aan. Als ik dan achteraf weer mag horen dat de bezoekers genoten hebben, is de Heiligdomsvaart voor mij geslaagd.” 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →