Verzet tegen zonnepanelen op Graetheide

Print
Verzet tegen zonnepanelen op Graetheide

Afbeelding: iStock

Sittard - Zes dorpsplatforms uit de gemeente Sittard-Geleen hebben geheimhouding doorbroken over het plan van DSM voor een zonnepanelenpark op Graetheide. Dat hebben ze gedaan door een brief aan de gemeenteraad van Sittard-Geleen te sturen. Daarin maken zij kenbaar ‘fel gekant te zijn’ tegen het plan.

Chemiereus DSM werkt aan een plan om een zonnepanelenpark van honderd hectare aan te leggen op Graetheide. Hierover wordt al zeker sinds januari in het geheim overlegd in een klankbordgroep, waarin onder meer omwonenden zitten.

Het gebied Graetheide is eigendom van DSM. Actiegroepen strijden al decennia voor het groen houden van deze omgeving. Het zonnepanelenpark zou bijna de helft van Graetheide gaan beslaan.

De dorpsplatforms van Berg aan de Maas, Born, Einighausen, Guttecoven, Obbicht en Urmond vinden dat duurzame energie voor DSM niet ten koste mag gaan van natuur. Zij wijzen er op dat in dit smalle deel van Limburg al zoveel industrie is. De platforms vinden dat voor het plaatsen van zonnepanelen eerst gekeken moet worden naar de daken van grote bedrijfsgebouwen, zoals loodsen nabij de A2 en autofabriek VDL NedCar.

Het Graetheidecomité, sinds het eerste uur strijder voor een groen Graetheide, laat weten te wachten met een reactie totdat de beloofde Integrale Gebiedsvisie Graetheide en Omgeving klaar is. Daarin moeten alle ontwikkelingen in dit gebied worden geschetst.  

De brandbrief van de dorpsplatform komt op het moment dat de politiek in Sittard-Geleen sleutelt aan een nieuw coalitieakkoord voor de komende jaren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →