Trump twijfelt of historische ontmoeting met Kim doorgaat

Print
Trump twijfelt of historische ontmoeting met Kim doorgaat

De Amerikaanse president Donald Trump (rechts) en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in ontmoetten elkaar dinsdag in het Witte Huis. Afbeelding: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump twijfelt of de langverwachte ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgende maand wel doorgaat. "Er is een kans, een vrij grote kans, dat het niet op 12 juni lukt. Als het niet gebeurt, zal het misschien later gebeuren", verklaarde hij dinsdag.

Trump uitte zijn twijfel tijdens een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in het Witte Huis. Hij zei dat zowel hijzelf als Kim Jong-un geen kostbare tijd willen verspillen en snel duidelijkheid te zullen geven. 

"We stellen bepaalde vereisten", verwees Trump dinsdag naar het standpunt van Amerika. De president wil dat Noord-Korea aangeeft over te gaan tot ontwapening van zijn kernwapenarsenaal. Als daaraan niet wordt voldaan, gaat de ontmoeting niet door, aldus Trump. 

Vrede
De datum voor de ontmoeting tussen Trump en Kim in Singapore werd zo'n anderhalve week geleden bekendgemaakt en volgde op de ontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea eind april. 

Kim en Moon beklemtoonden toen aan het slot van hun topoverleg dat ze vrede willen en geen nucleaire wapens op het schiereiland. Dit staat ook in hun verklaring die spreekt over "een permanente en solide vrede'' 

Twijfel
Noord-Korea zaaide vorige week echter twijfel over het doorgaan van de top door een overleg vorige week met de zuiderburen plotseling af te zeggen. De reden daarvoor zouden gezamenlijke militairen oefeningen zijn van de VS en Zuid-Korea.

Moon verklaarde dinsdag dat hij er op vertrouwt dat Trump er een succesvolle top van zal maken en dat de oorlog tussen beide Korea's tot een einde komt. 

Rijk
Trump gaf aan dat de Verenigde Staten bereid zijn de veiligheid van Kim te garanderen als hij instemt met de ontmanteling van zijn kernwapenarsenaal. Ook zei hij dat Zuid-Korea, China en Japan willen helpen om de rust in de regio te doen terugkeren en dat ze waarschijnlijk grote sommen geld zullen investeren in Noord-Korea. "Kims land zal rijk worden", zo herhaalde Trump de woorden die hij ook afgelopen week als eens sprak.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →