Fouten bij verzenden jodiumpillen voor kernramp bewust stilgehouden

Print
Fouten bij verzenden jodiumpillen voor kernramp bewust stilgehouden

Afbeelding: ANP

Bescherming van kinderen bij kernramp. De Veiligheidsregio wist dat er veel mis was gegaan bij de levering van jodiumpillen in Limburg. De oplossing werd stilgehouden.

Inwoners van Midden- en Noord-Limburg zijn doelbewust niet ingelicht over fouten bij de verdeling van jodium­tabletten die kinderen moeten beschermen bij een kernramp.

Niet ontvangen
De pillen hadden vorig jaar oktober verzonden moeten zijn aan alle huishoudens met kinderen onder de 18 jaar die in een straal van 100 kilometer van de kerncentrale in Tihange wonen. Vorige maand berichtte De Limburger dat honderden gezinnen in Peel en Maas, Maasgouw, Beesel en Leudal de gratis doosjes nooit hebben ontvangen.

Lees ook: Fouten bij verzenden jodiumpillen voor kernramp

Het probleem was in januari al bekend, mede doordat de dorpsraad van Kelpen-Oler zich bij de gemeente meldde. De Veiligheidsregio besloot toen extra tabletten aan te vragen bij het ministerie van Volks­gezondheid. Die doosjes werden alleen uitgedeeld aan mensen die aan de bel hadden getrokken. Er werd bewust voor gekozen om geen oproep te doen aan andere ouders om zich ook te melden.

Mailwisseling
Dat blijkt uit documenten die De Limburger met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur heeft opgevraagd. In mailtjes aan de gemeenten Leudal en Peel en Maas schrijft de Veiligheidsregio meermaals dat het ‘niet de bedoeling (is) dat dit uitgebreid gecommuniceerd gaat worden’. Waarom dit werd ­verzwegen, blijkt niet uit de mailwisseling. Op vragen van deze krant stelt de Veiligheidsregio dat hij slechts intermediair was tussen gemeenten en ministerie. Het ministerie zou hebben aangegeven dat er geen extra oproepen mogen komen.

Lees ook: Tien vragen en antwoorden over het pilletje tegen Tihange

Veiligheidsregio
Een woordvoerder van het ministerie zegt zich daar niet in te herkennen. "Als mensen de pillen niet hebben gekregen, moeten we zorgen dat ze die alsnog krijgen. Wij zijn verantwoordelijk voor de distributie, maar de Veiligheidsregio voerde gericht actie om na te gaan waar het mis was gegaan, zodat we pillen na konden leveren. Die kon daarvoor de communicatie gebruiken die hij wilde."

De tabletten zorgen ervoor dat de schildklier van kinderen geen kankerverwekkend materiaal opslaat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →