Nieuwe coalitie Meerssen wil ozb fors verlagen

Print
Nieuwe coalitie Meerssen wil ozb fors verlagen

Afbeelding: ANP

Meerssen - De forse verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) van een paar jaar geleden moet worden teruggedraaid. De nieuwe coalitie van Meerssen wil de ozb de komende vier jaar stapsgewijs met zo’n 18 procent verlagen.

De opmerkelijk forse verhoging een paar jaar geleden van de onroerendezaakbelasting (ozb) in Meerssen, wordt als het aan de nieuwe coalitie ligt goeddeels teruggedraaid.

Stapsgewijs
Brug-M., CDA, Kijk! en PGM Het Origineel willen de ozb de komende vier jaar, stapsgewijs, met ongeveer 18 procent verlagen. Daarmee zou Meerssen volgens de coalitiepartijen weer meer gelijk opgaan met omringende gemeenten.

De gemeente Meerssen haalde in 2015 het landelijke nieuws met een historische ozb-stijging van 36 procent voor woningen en 41 procent voor andere gebouwen. Volgens toen verantwoordelijk wethouder Guido Houben ‘een inhaalslag’, omdat de tarieven in Meerssen geruime tijd niet verhoogd waren, en nodig om financieel weer gezond te worden.

Draconisch
Brug-M., CDA en Kijk! zaten indertijd in de oppositie en stemden tegen de als ‘draconisch’ bestempelde maatregel. De coalitie stemde wel in, waarmee het plan met één stem verschil toch doorging. "De gemeentelijke belastingen die de inwoners betalen, moeten in verhouding staan tot de voorzieningen die er voor hen zijn”, zo stelt de nieuwe coalitie in een concept-coalitieakkoord. "Deze verhouding is momenteel scheef. De lasten zijn te hoog.”

Lees ook: Dit verwacht jouw gemeente dit jaar op te halen aan heffingen

De coalitie stelt dat Meerssen met een verlaging van 18 procent weer ongeveer in gelijke tred gaat met de omringende gemeenten. Dat zou echter wel betekenen dat de gemeente straks per jaar, zo’n 700.000 euro minder binnen krijgt. Waar dat bedrag dan vandaan moet komen, dat weet de nieuwe coalitie nog niet precies. "Er komen nog diverse uitwerkingen van dit conceptakkoord waarover binnen de raad en met inwoners, ondernemers en organisaties overleg zal plaatsvinden. Als die uitwerkingen helder zijn, is een doorrekening mogelijk.” De coalitie is van plan om de lopende begroting voor de rest van dit jaar nog aan te houden.

Akkoord
Het conceptakkoord, waarover oppositiepartijen Focus en Lokaal DNA zich nog mogen uitspreken, wordt volgende week voorgelegd aan de raad.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →