Onvrede in EU-parlement na gesprek met Mark Zuckerberg

Print
Onvrede in EU-parlement na gesprek met Mark Zuckerberg

Afbeelding: ANP

Diverse Europarlementariërs toonden zich erg ontevreden na de discussie met Facebook-topman Mark Zuckerberg in het parlement naar aanleiding van het misbruik van privégegevens van gebruikers.

Veel van zijn antwoorden waren inhoudsloos, zei de rapporteur voor databescherming Philippe Lamberts.

Kati Piri (PvdA) zei dat Zuckerberg kwam met "ingestudeerde beloftes", maar geen enkele garantie gaf dat de situatie beter wordt. "Een simpel 'sorry' is niet genoeg na de beïnvloeding van verkiezingen, het delen van onze privégegevens en het verspreiden van nepnieuws." Zij noemde de Amerikaan een "een echte wolf in schaapskleren".

Lambert Van Nistelrooij (CDA) hoorde weinig nieuws en vestigt zijn hoop op de nieuwe Europese privacywetgeving. "Anders zouden we het nakijken hebben."

Brave new world
De fractievoorzitter van de liberalen Guy Verhofstadt zei de "brave new world'' te vrezen waarin tienduizenden Facebook-medewerkers beslissen over wat nepnieuws is en wat niet. "Dat is een publieke taak.'' Zijn collega van de Groenen, Philippe Lamberts, vindt dat deze sessie niet het einde van het verhaal kan zijn. "We staan op een vervolg, en zo nodig aanvullende regulering. We moeten ook het probleem van digitale monopolies aanpakken.''

Volgens Sophie in ‘t Veld (D66) heeft Zuckerberg "het geen moment moeilijk gehad. Een echt debat kwam niet van de grond. Veel vragen bleven onbeantwoord. We zien Zuckerbergs aanvullende antwoorden dan ook graag tegemoet."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →