Holy Moly moet tienduizenden euro's verlies zelf dragen

Print
Holy Moly moet tienduizenden euro's verlies zelf dragen

Afbeelding: De Limburger/Bas Quaedvlieg

Holy Moly Heerlen sloot de eerste editie af met verlies. Vooral de sponsorinkomsten vielen zwaar tegen. De gemeente evalueerde het winterevenement en verwacht een aangepaste volgende editie.

Winterevenement Holy Moly Heerlen sloot de eerste editie af met een verlies van ruim 66.000 euro. Bureau Incredible, dat de organisatie nog drie jaar voor zijn rekening neemt, wordt hiervoor niet gecompenseerd. De gemeente geeft de organisatie na een evaluatie mee dat de komende editie beter moet worden.

Urban
Heerlen had in de aanbesteding aangedrongen op een ‘onderscheidend, urban winterevenement’. De evaluatie leerde niettemin dat juist het ‘urban’ containerdorp op de Bongerd tegenviel.

De uitstraling en aankleding van de containers was niet alleen anders dan vooraf was voorgesteld, maar er ontbrak ook een stevige dagprogrammering die voor levendigheid had kunnen zorgen. Het avondprogramma sloeg wel aan, waarbij het stadsbestuur opmerkt dat daarvoor een extra financiële impuls van de gemeente en inzet van de Nieuwe Nor noodzakelijk was.

Onzichtbaar
Foodtruckfestival Wheels ’n Bites was volgens B en W redelijk onzichtbaar en stopte al na het eerste weekend. Het slechte, veelal regenachtige weer heeft daarin wellicht ook een rol gespeeld.

Winterpark Urbana - bomen met tipi tenten en een kampvuur op het Pancratiusplein - kreeg over het geheel genomen een redelijk positieve waardering, leert de evaluatie. Programmering en aankleding sloten goed aan op door Incredible gewekte verwachtingen.

Horeca
Incredible kon pas vrij laat met de organisatie beginnen. Met name sponsorinkomsten vielen tegen: ruim 95.000 euro, hoewel ook in de aangepaste begroting van september nog werd uitgegaan van een kwart miljoen. De inkomsten uit horeca vielen niet tegen.

Het gros van de inkomsten was afkomstig uit subsidie (deze maand uiteindelijk vastgesteld op 130.000 euro) en andere publieke middelen. Zo droeg Heerlen de productie en programmering van Winterpark Urbana. Ook via de IBA, de provincie en de Nor werden onderdelen gefinancierd en georganiseerd. De totale bijdrage bedroeg ruim 412.000 euro.

B en W constateren dat de "finan­ciële basis (wellicht te) smal en kwetsbaar is.” Wethouder Peter van Zutphen (SP): "We verwachten dat men iets met de kritiekpunten doet. Het is nu aan de ondernemer.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →