Woningstichting selecteerde huurders op ras en lichaamsgeur

Print
Woningstichting selecteerde huurders op ras en lichaamsgeur

Afbeelding: De Limburger

Een woningcorporatie in Heerlen heeft jarenlang kandidaat-huurders geweerd wier ras, seksuele geaardheid of zelfs lichaamsgeur de corporatie niet aanstond. Woningstichting De Voorzorg maakte zich daarmee tot 2017 schuldig aan discriminatie, blijkt uit extern onderzoek.

De in februari 2018 nieuw aangetreden directeur Sjraar Canjels en de raad van commissarissen van De Voorzorg tonen zich ‘zeer geschokt’ over de ‘onfatsoenlijke’ selectie van huurders. Die ‘tart elk voorstellingsvermogen’, laten ze in een verklaring weten. Op advies van een strafrechtadvocaat heeft De Voorzorg het Openbaar Ministerie (OM) geïnformeerd over de selectiepraktijken. Het OM heeft de woningstichting in eerste instantie laten weten geen aanwijzingen te hebben voor strafbare discriminatie. Dat betekent niet dat er al een officieel besluit over wel of niet vervolgen ligt, nuanceerde Justitie dat woensdagmiddag. Het OM  bekijkt de onderliggende stukken eerst.

Lees ook: 
Oud-directeur woningstichting spreekt discriminatie tegen
Toezichthouder: Discriminatie bij De Voorzorg ongekend

Ontoelaatbaar
De corporatie spreekt in navolging van de externe onderzoekers van een ‘ontoelaatbare’ praktijk. Naast ras en seksuele geaardheid  speelden nog andere zaken tegen de regels in een rol bij de toewijzing van woningen. Bij intakegesprekken verzamelde De Voorzorg ook informatie over gezondheid, ex-partners, medicijngebruik, strafrechtelijk verleden, religie en levensovertuiging van de kandidaat-huurders.

De eerste signalen over misstanden kwamen in mei 2017 toen interim-bestuurder René Roelofsma orde op zaken moest stellen bij De Voorzorg. Dit na een hard rapport van landelijk toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw) over het bestuur van de corporatie. Mede op advies van de Aw schakelde De Voorzorg bureau Integis in om de woningtoewijzing in de periode 2013-2016 helemaal door te lichten.

Medewerkers
Integis bracht onlangs een onthutsend rapport uit. Het bureau baseerde zich daarbij op gesprekken met medewerkers van de corporatie. Documentatie over de gang van zaken bij de woningtoewijzing is niet meer voorhanden. Daardoor is niet meer te achterhalen welke woningzoekenden gedupeerd zijn en om hoeveel mensen het gaat.

Uit de gesprekken met medewerkers is wel duidelijk geworden dat de eind 2012 aangetreden manager Wonen van de Voorzorg uiteindelijk bepaalde wie een woning kreeg en wie niet. Dit op grond van de bij de intakegesprekken verzamelde informatie. Of de toenmalig directeur op de hoogte was van de omstreden selectieprocedure en welke rol hij daarbij zelf speelde, is niet bekend. De directeur en de manager weigerden volgens Integis mee te werken aan het onderzoek.

Angstcultuur
Het tweetal kreeg begin dit jaar ontslag, nog voor het verschijnen van het Integis-rapport. Ze zijn met een regeling vertrokken. De directeur zat al vanaf begin 2017 thuis na het vernietigende rapport van de Aw. De toezichthouder laakte daarin de gebrekkige controle door de Raad van Commissarissen. Ook kraakte de Aw het aanbestedingsbeleid van de corporatie waarbij de zoon van een oud-directeur steevast werd ingeschakeld als huisaannemer. Bij De Voorzorg was bovendien jarenlang sprake van een angstcultuur. Van dat alles is nu geen sprake meer, benadrukt huidige directeur Canjels. De woningtoewijzing voldoet weer aan alle eisen en geschiedt in volle openheid.

De Voorzorg
De Voorzorg heeft ruim 3.300 woningen in Heerlen, Hoensbroek en Brunssum. Daarvan wisselen er jaarlijks ruim 250 van bewoner.     

Oproep aan gedupeerden discriminatie De Voorzorg Woningstichting De Voorzorg in Heerlen blijkt jarenlang gediscrimineerd te hebben bij de toewijzing van woningen aan huurders. Er werd onder meer geselecteerd op ras, seksuele geaardheid en lichaamsgeur. Stond u tussen 2013-2016 ingeschreven als woningzoekende bij De Voorzorg en bent u mogelijk gedupeerd door de discriminatie? Laat het ons dan weten: hans.goossen@delimburger.nl of theo.sniekers@delimburger.nl.

 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →