'Honderden huisartsen en psychologen gebruiken onveilige mailadressen'

Print
'Honderden huisartsen en psychologen gebruiken onveilige mailadressen'

Afbeelding: ANP XTRA

Honderden huisartsen en psychologen in Nederland gebruiken op hun sites onveilige e-maildiensten als Hotmail en Gmail. De Autoriteit Persoonsgegevens is bang voor schending van het beroepsgeheim en adviseert dringend voortaan veilige systemen te gebruiken, meldt EenVandaag.

Het gaat veelal om adressen waar patiënten naartoe kunnen mailen om vragen te stellen aan hun arts of om herhaalrecepten aan te vragen. De Autoriteit Persoonsgegevens, die toezicht houdt op het gebruik van informatie over mensen door organisaties, is verbijsterd dat hiervoor nog Gmail- en Hotmailaccounts worden gebruikt.

Medisch beroepsgeheim
"Van veel e-mailaanbieders is bekend dat wordt meegekeken en meegelezen'', reageert voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Als dokter ben je onderworpen aan het medisch beroepsgeheim. Als patiënt vertrouw je op een goede dienstverlening. Dan moet je nooit gaan mailen met onbeveiligde mail.''

Ook de artsenfederatie KNMG roept artsen en psychologen op om via andere systemen te mailen, net als de Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Instituut van Psychologen. "Wordt dit niet gedaan, dan bestaat het risico dat de gegevens door onbevoegden worden gelezen, hetgeen neerkomt op een ongeoorloofde schending van het beroepsgeheim'', aldus de KNMG. "Een dergelijke schending kan tuchtrechtelijke en strafrechtelijke consequenties hebben.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →