Zorgen over koolmeesjes die vergiftigde buxusrupsen eten

Print
Zorgen over koolmeesjes die vergiftigde buxusrupsen eten

Foto ter illustratie Afbeelding: Istock

Sterven koolmeesjes na het eten van vergiftigde rupsen van de buxusmot? Vogelbescherming Nederland weet het niet, maar wil onderzoeken of de insecticiden die sommige mensen spuiten om hun buxusplanten gezond te houden, verantwoordelijk zijn voor de vogelsterfte.

Volgens woordvoerder Chris-Jan van der Heijden krijgt Vogelbescherming Nederland tientallen meldingen binnen over nestjes met dode koolmeesjes. "We krijgen ieder jaar wel meldingen, maar het aantal neemt duidelijk toe." 

Zes dode meesjes
Diverse bellers vermoeden dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor de buxusmot ermee te maken heeft. Ook op social media is die theorie populair. Op Facebook plaatste een Limburgse dame een foto van een nestkastje met zes dode meesjes, die volgens haar  waren gestorven na het eten van vergiftigde buxusrupsen. De foto werd overigens door Facebook gecensureerd vanwege ‘de mogelijk gewelddadige inhoud’.

Nog nooit onderzocht
Koolmeesjes brengen hun jongen groot met honderden rupsen per dag, waaronder vermoedelijk ook rupsen van de buxusmot. Wellicht hebben de gestorven jonge meesjes en hun ouders vergiftigde rupsen gegeten. Bij de Vogelbescherming durft men die theorie nog niet te bevestigen. "Er is bij mijn weten nog nooit onderzocht of er een rechtstreeks verband is tussen de inzet van bestrijdingsmiddelen en de sterfte van koolmeesjes. Het zou goed kunnen kloppen, maar dat gaan we dus onderzoeken."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →