Maastricht betaalt sloop en krijgt gronden Mariënwaard

Print
Maastricht betaalt sloop en krijgt gronden Mariënwaard

Het eerder gekraakte pand aan de Mariënwaard. Afbeelding: Harry Heuts

De gemeente Maastricht betaalt de sloop van de verouderde panden van jeugdzorginstelling Xonar aan de Mariënwaard, en krijgt de gronden vervolgens in bezit voor het symbolische bedrag van een euro.

Dat heeft wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks, Ruimtelijke Ontwikkeling) laten weten. Het stadsbestuur trekt een ton uit voor de sloopwerkzaamheden, waarna - vermoedelijk per 1 oktober - de overdracht zal plaatsvinden.

Opwaardering
De gemeente zet daarmee een stap in de opwaardering van de Landgoederenzone, waartoe Buitengoed Mariënwaard behoort. Op de plek van de verloederde zorggebouwen,  tot voor kort het domein van overlastgevende krakers, verrijst een groene zone waarin recreatie tot de mogelijkheden behoort. Een beperkt deel van het verkregen gebied zal worden gebruikt om de parkeeroverlast bij De Talententuin, de school die afgelopen jaar ontstond door een fusie van de speciale basisscholen  De Opstap en De Sprong, aan te pakken. Daarmee moet een einde komen aan de situatie dat onderwijzers vanwege de krapte dagelijks de verkeersstromen in goede banen moeten leiden.

Groene Loper
Het onderwijs in de Mariënwaard is overigens eindig. In het kader van de ontwikkeling van de Landgoederenzone, en het in oude luister herstellen van Buitengoed Mariënwaard, willen gemeente en samenwerkingspartners geen onderwijs meer in het gebied. Dat zou uiteindelijk moeten verhuizen naar een plek langs de Groene Loper.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →