Maastricht betaalt sloop en krijgt gronden Mariënwaard

Print
Maastricht betaalt sloop en krijgt gronden Mariënwaard

Het eerder gekraakte pand aan de Mariënwaard. Afbeelding: Harry Heuts

De gemeente Maastricht betaalt de sloop van de verouderde panden van jeugdzorginstelling Xonar aan de Mariënwaard, en krijgt de gronden vervolgens in bezit voor het symbolische bedrag van een euro.

Dat heeft wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks, Ruimtelijke Ontwikkeling) laten weten. Het stadsbestuur trekt een ton uit voor de sloopwerkzaamheden, waarna - vermoedelijk per 1 oktober - de overdracht zal plaatsvinden.

Opwaardering
De gemeente zet daarmee een stap in de opwaardering van de Landgoederenzone, waartoe Buitengoed Mariënwaard behoort. Op de plek van de verloederde zorggebouwen,  tot voor kort het domein van overlastgevende krakers, verrijst een groene zone waarin recreatie tot de mogelijkheden behoort. Een beperkt deel van het verkregen gebied zal worden gebruikt om de parkeeroverlast bij De Talententuin, de school die afgelopen jaar ontstond door een fusie van de speciale basisscholen  De Opstap en De Sprong, aan te pakken. Daarmee moet een einde komen aan de situatie dat onderwijzers vanwege de krapte dagelijks de verkeersstromen in goede banen moeten leiden.

Groene Loper
Het onderwijs in de Mariënwaard is overigens eindig. In het kader van de ontwikkeling van de Landgoederenzone, en het in oude luister herstellen van Buitengoed Mariënwaard, willen gemeente en samenwerkingspartners geen onderwijs meer in het gebied. Dat zou uiteindelijk moeten verhuizen naar een plek langs de Groene Loper.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen