Nieuwe college Leudal telt vijf wethouders

Print
Nieuwe college Leudal telt vijf wethouders

Afbeelding: De Limburger

Haelen - Het nieuwe college van B en W in de gemeente Leudal (36.200 inwoners) zal vijf wethouders gaan tellen. Dat melden de drie coalitiepartijen Samen Verder, Ronduit Open en D66 bij de openbaarmaking van hun coalitieakkoord woensdagmiddag.

De afgelopen weken werkten de drie partijen aan een akkoord. Op veel punten, zoals bijvoorbeeld subsidies voor verenigingen, zal het huidige beleid worden voortgezet.

Actiepunten
Toch benoemen de drie partijen ook meerdere actiepunten. Zo moeten er meer goedkope huurwoningen komen voor jongeren en moet toekomstige woningbouw verdeeld worden over alle dorpen van de gemeente. De jongerenwerker van de gemeente krijgt meer uren toebedeeld en binnen het gemeentehuis gaat de raad op zoek naar een andere vergaderstructuur.

Opvolger
Namens Samen Verder worden Arno Walraven en Piet Verlinden voorgedragen als wethouders, een functie die zij nu ook al vervullen. Datzelfde geldt voor Stan Backus van Ronduit Open. Mart Janssen, voormalig PvdA-wethouder in Leudal, is de tweede wethouder die door Ronduit Open naar voren wordt geschoven.

Hij moet de opvolger worden van huidig wethouder Richard Verheul. Die verliet Ronduit Open toen hij hoorde dat hij gepasseerd zou worden voor een nieuwe termijn als wethouder. Robert Martens van D66 is de beoogde vijfde wethouder in het college. D66 boekte zetelwinst bij de verkiezingen en al snel werd duidelijk dat zij oren hadden naar een rol in de coalitie. D66 kwam in de vorige raadsperiode als nieuwe partij in de raad en vervulde toen een oppositierol.

Besluit
Op dinsdag 29 mei vergadert de gemeenteraad van Leudal over het coalitieakkoord. Dan zullen ook de nieuwe wethouders worden benoemd. In diezelfde raadsvergadering zal ook een besluit worden genomen over de fusieschool voor de kernen Haler, Hunsel, Neeritter en Ittervoort. In het coalitieakkoord staat daarover niets concreets.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →