Zandzakken en extra mensen waterschap op pad vanwege hoosbuien

Print
Zandzakken en extra mensen waterschap op pad vanwege hoosbuien

Afbeelding: De Limburger

Meerssen - Vanwege de hevige hoosbuien van dinsdag heeft Waterschap Limburg in het zuiden van de provincie een team van twaalf mensen op pad gestuurd die mee moesten helpen de overlast te verminderen.

De mensen van de buitendienst haalden onder meer rommel en hout uit aangelegde waterbuffers om zo de opvangcapaciteit van het regenwater te verbeteren.

Zandzakken
Die waterbuffers zijn bedoeld om water op te vangen bij hoosbuien zodat er minder overlast kan ontstaan. Die kunnen echter door rommel of hout sneller vol raken waardoor ze minder goed functioneren. Het waterschap deelde verder onder meer in Meerssen zandzakken uit die mensen konden gebruiken om de wateroverlast bij hun woning te beperken.

Route
Na de flinke buien hebben hydrologen van het waterschap tevens gekeken waar zich de ergste overlast voordeed en welke route watergeulen en modderstromen aflegden. Volgens bestuurder Josette van Wersch worden die gegevens gebruikt voor maatregelen om de overlast van de steeds vaker voorkomende hoosbuien zoveel mogelijk te beperken.

Lees ook: Zuid-Limburg hard getroffen door noodweer, brandweer richt actiecentra in

Maatregelen
erdere bestuurders van het waterschap bezochten dinsdag onder meer Meerssen waar tientallen mensen te kampen hadden met ondergelopen kamers, keukens en kelders. Het viel van Wersch op dat tal van mensen zelf maatregelen hadden getroffen tegen wateroverlast. Zo hadden tal van mensen schotjes voor de deur van hun woning geplaatst.   

Ook dijkgraaf Patrick van der Broeck toonde zich onder de indruk van de plaatselijk grote impact van het noodweer. Hij plaatste een tweet met een filmpje waar groene afvalbakken over een onder gelopen straat voorbij dreven.

Klimaatverandering
Van Wersch geeft aan dat plaatselijk het water met bakken uit de hemel viel. "Er zijn plaatsen waar in een half uur 45 millimeter regen viel. Dat is tweederde van de hoeveelheid neerslag die normaal gemiddeld in een maand valt." Volgens haar passen de fikse buien van de afgelopen tijd in onder meer Meerssen, Ulestraten, Beek, Spaubeek, Ransdaal en Sittard binnen de voorspelling van weerdeskundigen dat door klimaatverandering buien heftiger worden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →