LLTB wil tijdelijke ontheffing voor gebruik omstreden middel

Print
LLTB wil tijdelijke ontheffing voor gebruik omstreden middel

Afbeelding: iStock

De agrarische belangenorganisatie LLTB (Limburgse Land- en Tuinbouwbond) en LTO Nederland willen een tijdelijke vrijstelling aanvragen voor het gebruik van zogeheten neonicotinoïden bij suikerbieten.

De Europese lidstaten hebben onlangs ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie op een toekomstig verbod van deze middelen om insecten te bestrijden. De bestrijdingsmiddelen worden in verband gebracht met sterfte van bijen.

Alternatieven
Omdat er nog geen alternatieven zijn voor neonicotinoïden dringen de belangenorganisaties van de landbouw nu aan op een tijdelijke vrijstelling ervan voor de bietenteelt. Per jaar wordt als het aan LTO Nederland ligt, opnieuw bekeken of het noodzakelijk is om de vrijstelling te handhaven. LLTB-voorzitter Léon Faassen heeft persoonlijk Tweede Kamerleden aangespoord deze uitzondering te maken.

Minst schadelijk
Het afgeven van een vrijstelling is volgens de LLTB de minst schadelijke aanpak voor het milieu. "Het zaad van bieten krijgt een beschermlaagje", zegt LLTB-bestuurslid Jan Veltmans. "Dit beschermlaagje zorgt ervoor dat de bietenplant niet aangevallen kan worden door insecten. Daardoor hoeven bietentelers niet te spuiten met een insecticide. Als het verboden wordt om het bietenzaad nog te voorzien van zo’n beschermlaagje, dan betekent dit dat de bietenplanten wel bespoten moeten worden met gewasbeschermingsmiddelen tegen schadelijke insecten zoals luis en bietenkevers. Boeren zullen dus genoodzaakt zijn om intensiever gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken dan tot nu toe het geval is", aldus Veltmans.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →