Chemelot ontvouwt plannen voor duurzaamheid

Print
Chemelot ontvouwt plannen voor duurzaamheid

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Chemelot heeft uit de doeken gegaan hoe het zijn doel wil bereiken om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Het chemiecomplex gaat verder innoveren en doet daarbij nadrukkelijk een beroep op steun van de overheid.

De plannen voor verduurzaming zijn in overleg met de provincie opgesteld door de grote bedrijven op Chemelot, zoals Sabic, OCI en DSM, en de Brightlands Campus. Ze zijn woensdag gepresenteerd aan de Jonge Klimaatbeweging, de Klimaat en Energie Koepel en enkele parlementariërs.

Broeikasgas
De fabrieken op het Geleense chemiecomplex willen op vijf manieren hun klimaatdoelen halen. Zo gaan ze op termijn alleen nog groene stroom gebruiken voor de productie en moeten ook de daarvoor benodigde grondstoffen duurzaam zijn. Ook dienen reststoffen volledig opnieuw te worden ingezet. Chemelot zet verder in op verbetering van de productieprocessen en het gebruik van CO2 als grondstof.  Het broeikasgas moet ook dienen als grondstof voor derden, bijvoorbeeld de Noord-Limburgse kassen, of worden opgeslagen.

Door deze maatregelen is het mogelijk om in 2030 de helft minder CO2 uit te stoten en in 2050 helemaal klimaatneutraal te opereren, zegt Chemelot.  De plannen worden "de komende tijd" verder uitgewerkt. Dat gebeurt onder meer met  testprojecten in zogenoemde pilot plants, proeffabriekjes waar nieuwe technieken worden ontwikkeld en verfijnd.

Ambitieus
Volgens Chemelot gaat het om een "ambitieuze" operatie, waarbij de "betrokkenheid en inzet" van de overheid hard nodig is. Op sommige terreinen moeten er nog technieken worden ontwikkeld en soms moet er wetgeving worden aangepast of infrastructuur worden aangelegd, staat in het plan. Ook wordt er nadrukkelijk om een flinke financiële bijdrage van de overheid gevraagd. "Het is noodzakelijk dat er robuuste financiële arrangementen worden ontwikkeld om zaken te kunnen realiseren", vindt Chemelot.

330 miljoen
Concrete bedragen worden in de gepresenteerde plannen niet genoemd, maar een bedrag van 330 miljoen euro hangt al enige tijd boven de markt. Dat geld zou moeten worden opgehoest door provincie en rijksoverheid.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →