Rechtbank fluit Defensie terug in chroom6-zaak

Print
Rechtbank fluit Defensie terug in chroom6-zaak

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Landgraaf - Een voormalig Defensie-medewerker van de materiaaldepots in Eygelshoven en Brunssum krijgt mogelijk alsnog een vergoeding volgens de Coulanceregeling. Het ministerie van Defensie heeft zijn aanvraag ten onrechte geweigerd, stelt de rechtbank in Maastricht.

De man uit Landgraaf is tijdens zijn werkzaamheden vele jaren blootgesteld aan stoffen met daarin het kankerverwekkende chroom6. Dat zware metaal zat in de verf waarmee de tanks waren beschilderd.

Blootgesteld
Bij de man is darmkanker geconstateerd. Toch vond het ministerie dat hij geen recht had op een uitkering volgens de Coulanceregeling, omdat het door zijn functie niet aannemelijk was dat hij minstens één jaar aan chroom6-houdende stoffen was blootgesteld. Defensie verwierp daarom ook het bezwaar van de Landgravenaar.

Kantoor
De rechtbank ziet dat anders. De man werkte in een kantoor naast de werkplaats en was dagelijks ook één tot anderhalf uur aanwezig op de werkplaats om het onderhoud en herstel van de legervoertuigen te controleren. Daarnaast was hij twee tot drie keer per week langere tijd in de werkplaats voor werkoverleg. In de werkplaats stonden de voertuigen die met chroom 6-houdende verf waren beschilderd.

Ruimer begrip
"De rechtbank hanteert een ruimer begrip dan Defensie. Je hoeft niet per se met chroom6 zelf te hebben gewerkt. Als je aannemelijk kunt maken aan chroom6-houdende stoffen te zijn blootgesteld is dat voldoende. Dat was ook onze insteek", zegt woordvoerder Jean Debie van de Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel, die de man uit Landgraaf juridisch bijstond. "Deze uitspraak doet recht aan de gezondheidsschade van de betrokkene."

Rapport
De rechtbank kan niet beslissen of de man nu alsnog een vergoeding krijgt. Wel moet Defensie zijn verzoek opnieuw in behandeling nemen. Op zeer korte termijn verschijnt het definitieve RIVM-rapport over het verband tussen chroom6-verf en ernstige ziektes als keel- en darmkanker. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen