Politiemol kwam onbedoeld vrij door tikfout

Print
Politiemol kwam onbedoeld vrij door tikfout

Mark M. (midden) tijdens de rechtszaak in 2016.  Afbeelding: ANP/Aloys Oosterwijk

Een typfout in een digitaal systeem van het Openbaar Ministerie (OM) was er de oorzaak van dat het voorarrest van politiemol Mark M. eerder deze maand niet werd verlengd.

Dat blijkt uit onderzoek door het OM naar de blunder, die ervoor zorgde dat de veroordeelde oud-agent nu weer op vrije voeten is.

Datum
Omdat M. in hoger beroep ging tegen zijn veroordeling voor de rechtbank, tellen zijn dagen in de cel weer als ‘voorlopige hechtenis’ en moet het OM regelmatig verlenging vragen tot de beroepszaak dient. Dat ging in dit geval mis. 

Lees ook: Politiemol Mark M. op vrije voeten door fout OM

Een medewerker moest de startdatum van de voorlopige hechtenis invoeren. In plaats van 26-02-2018 werd 26-03-2018 ingetoetst. Daardoor werd de zitting voor het verlengen van de voorlopige hechtenis op een te laat moment ingepland.

Aanpassingen
Het OM gaat nu de systemen aanpassen zodat zulke fouten in de toekomst automatisch worden gecorrigeerd. Het wordt dan niet meer mogelijk om een latere startdatum van de voorlopige hechtenis in te voeren dan de datum van invoer. Ook wil het OM 'een aanscherping van de werkprocessen.' Over acht weken moeten de veranderingen zijn doorgevoerd.

Lees ook: Politiemol Mark M. kreeg terecht strafontslag

Vluchtgevaar
Oud-politieman M. werd eerder dit jaar door de rechtbank veroordeeld wegens schending van het ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hij gaf vertrouwelijke recherchedossiers aan criminelen. De rechtbank beval onmiddellijke uitvoering van de celstraf wegens vluchtgevaar. M. is een nieuw leven gestart in Oekraïne, het thuisland van zijn vrouw.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →