‘Bende runde amfetaminelab in Haler’

Print
‘Bende runde amfetaminelab in Haler’

Afbeelding: iStock

Haler - Een groep mannen runde een amfetaminelab in Haler. Dat is de overtuiging van justitie. Een tip over Geldropse leden van motorclub No Surrender leidde tot het oppakken van zeven verdachten.

Het vorig jaar opgerold amfetaminelab in een oude varkensstal in Haler werd volgens het Openbaar Ministerie (OM) gerund door een professionele bende. Vijf Eindhovenaren, een man uit Geldrop en een inwoner van Beverwijk moeten, als het aan het OM ligt, celstraffen krijgen tussen de 12 en 54 maanden.

Garage
Toen de politie maart vorig jaar getipt werd dat Geldropse No Surrender-leden een miljoenenlab runden, pakte de recherche dat meteen op. Bij een van de genoemde namen bleek het raak en via hem kwam steeds meer in beeld. Zo bleek Maikel L. (28) regelmatig vanuit zijn huis in Geldrop naar de Eindhovense garage van zijn vriend Jaouad M. (39) te rijden. De eerste keer dat de politie hem volgde, haalde hij daar een bestelbus op, bracht die naar een friettent waar een ander de bus overnam. Elders werd van alles ingeladen, waarna Maikel de bus naar Haler reed. Daar heeft Eindhovenaar Hendrik G. (68) met zijn zoon Tim (28) een varkensboerderij.

Zeecontainer
De rechtbank in Den Bosch, waar twee dagen waren uitgetrokken voor de zaak, besteedde vele uren aan het reconstrueren van andere ritten van Maikel. In juni ging hij drie dagen telkens eerst naar Beverwijk, waar vaten en dozen uit een zeecontainer werden gehaald, waarna hij weer naar de boerderij ging. Hendrik G. verhuurde het stallendeel van zijn loods aan Tarik N. (29). Een oude bekende van justitie; hij is begin dit jaar tot vier jaar cel veroordeeld vanwege een ander lab, en moet een miljoen euro drugswinst terugbetalen. Volgens officier van justitie Erna Vrijhoeven werden de grondstoffen die Maikel overdag ophaalde en afleverde, dezelfde nacht verwerkt tot drugs.

Mestkelders
Op 10 juni van het vorig jaar viel de politie overal binnen. Het lab was ‘zeer grootschalig’. In kleinere stallen stonden duizenden liters chemicaliën, het afval bleek doodleuk de mestkelders in te gaan. In het lab lagen de sleutels van Tarik N. en handschoenen en gasmaskers met zijn DNA. Hij werd opgepakt met de garagehouder en zijn ex in diens huis. In hun tuin lagen ook maskers en handschoenen. In het huis van Tarik stond zeven liter amfetamine-olie. Maikel gaf toe dat hij ritjes maakte waarvan hij wist dat er iets niet pluis was. Maar meer was het niet, volgens hem. Ook Tarik zei niets van het lab te weten. In Beverwijk werd nog een bekende van justitie opgepakt: de containers waren gehuurd door Jack V. (72), een trucker die begin deze eeuw tien jaar in een Zweedse cel zat voor drugssmokkel.

De uitspraak volgt over twee weken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →