Eis: vijftien maanden voor man die op scooter voetganger omver reed

Print
Eis: vijftien maanden voor man die op scooter voetganger omver reed

Afbeelding: ANP Xtra

Vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk. Die straf hoorde een Roermondenaar gisteren tegen zich eisen, omdat hij in dronken toestand met zijn scooter een voetganger omver reed.

De nu 25-jarige Roermondenaar vertrok in de vroege ochtend van 1 januari 2017 na een nieuwjaarsfeestje op zijn scooter op weg naar huis. Op de Hendriklaan in Roermond stond op dat moment een jongen naast een geparkeerde auto enkele vrienden gedag te zeggen die bij hem oud en nieuw hadden gevierd. De man op de scooter kwam op de linker weghelft terecht en reed de jongen daar aan. "Ik denk dat ik afgeleid werd door vuurwerk. Ik weet nog dat ik uit wilde wijken en wilde remmen, maar dat lukte niet meer", vertelde de scooterrijder gistermiddag in de rechtbank.

Eerder betrapt
De Roermondenaar bleek vier keer meer gedronken te hebben dan wettelijk toegestaan. Daarnaast was hij al vier keer eerder betrapt met alcohol op achter het stuur. Sinds maart 2015 was zijn rijbewijs ongeldig verklaard, ook voor bromfietsen. Het slachtoffer hield aan de botsing een gebroken oogkas, een gebroken kaak en vooral ook veel psychische schade over, zo schetste de officier van justitie gisteren. Een opleiding bij Defensie moest worden afgebroken en door een concentratiestoornis en slapeloosheid zijn ook andere beroepskeuzes zoals werken bij de politie niet aan de orde.

Verdriet
Bij de moeder van het slachtoffer bracht het ongeluk ook een hoop verdriet naar boven omdat ze haar man twintig jaar geleden verloor bij een verkeersongeluk. "Blijkbaar is er een ongeluk met een onschuldig iemand voor nodig om u te doen inzien dat je niet met drank op moet gaan rijden", hield de rechtbank de verdachte voor. "Ik kan daar geen antwoord op geven, behalve dan dat het me heel erg spijt", luidde zijn reactie.

Daar waar het Openbaar Ministerie vroeg om een celstraf wegens een ‘ernstige mate van schuld’, mede gelet op het drankgebruik, en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vier jaar, daar vroeg advocaat Gijs Geerlings om een voorwaardelijke celstraf en een onvoorwaardelijke taakstraf. Uitspraak op 6 juni.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen