Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

'Het water kwam uit het toilet als een vulkaanuitbarsting'

Amstenrade - Het Schinnense buurtschap hegge is hard getroffen door het noodweer van dinsdag. Drie huizen zijn onbewoonbaar. "Alles ligt onder een laag modder."

"Sean, mijn zoon van veertien, was alleen thuis toen de modderstroom kwam", vertelt Stan van Horzen. "Hij was helemaal in paniek. Hij belde op dat hij nog geprobeerd had het water buiten te houden, maar dat het te gevaarlijk werd. Hij zei daarom het huis binnen te zijn gegaan en de brandweer te hebben gebeld. Dat heeft hij goed gedaan."

Stank
Een dag na de hoosbui van dinsdag is het huis van het gezin in buurtschap Hegge alleen te betreden met laarzen aan. De woonkamer, badkamer, garage en keuken: alles ligt onder een laag modder, die nu ook nog begint te stinken. Zeker veertig centimeter hoog stond het water. Spullen uit de ene kamer, zijn in de andere teruggevonden. De modder is dwars door de woning richting het daarachter gelegen zwembad gestroomd.


Tien jaar werkte Stan van Horzen aan het opknappen van zijn huis. En toen kwam er een modderstroom in Hegge. (Foto's: Annemiek Mommers)

"We wonen hier tien jaar", zegt Stans vrouw Bianca Giesbers, "we hebben nog nooit wateroverlast gehad." Nu lijken ze het ergst van iedereen te zijn getroffen.

Klusjes
"Ik weet niet waar ik moet beginnen", zucht Van Horzen. En dat wil wat zeggen. Hij heeft geen twee linker handen. In tien jaar tijd knapte hij zelf stukje bij beetje de woning van binnen helemaal op. "Nog een paar klusjes en dan zou het klaar zijn. Kijk naar de keuken, die staat er pas twee jaar in. Ik ga er echt niet zelf opnieuw aan beginnen."

Een eerste inschatting van de verzekeringsexpert is volgens hem dat schoonmaak en herstel zeker drie maanden gaat duren. "Er wordt voor ons elders onderdak geregeld."

Onrust
Buurman Maurice Wolfs moet het op dat moment nog allemaal zelf uitzoeken. "Er is nog niemand van de verzekering komen kijken", foetert hij. "Of we zelf maar even naar een hotel gaan!" Zijn vrouw Angelique legt uit dat dit niet zomaar gaat. "We hebben honden, paarden en duiven. Ze zien ons aankomen in dat hotel. De brandweer heeft ontzettend goed geholpen om veel modder uit huis te krijgen."

Maar alles in de keuken, van fornuis tot koelkast, is kapot. De badkamer is onbruikbaar. "We hebben wel met planken geprobeerd het water buiten te houden. Maar toen kwam uit het toilet als een vulkaanuitbarsting." De familie Wolfs, met dochters Anne (16) en Eva (14), woont sinds 2011 in Hegge. Anne heeft geprobeerd alles van haar af te zetten om haar examen economie op Graaf Huyn nog te maken.

Vierde keer
"Dit is al de vierde keer dat we zoiets meemaken. Maar zo erg was het niet eerder. Ik kan hier zo niet blijven wonen, ik ben er helemaal klaar mee", zegt Maurice. "Het was al zo dat ik bij iedere regenbui, zelfs midden in de nacht, mijn telefoon pak om naar Buienradar te kijken", zegt een geëmotioneerde Angelique. De onrust is blijvend. "Ik durf niet meer een weekendje weg te gaan."

De Schinnense wethouder Jeannette Quadvlieg-van Dam (VG) is komen kijken. "Ze wil met agrariërs praten over het bewerken van het land", zegt Van Horzen. "Dat is net omgeploegd en ingezaaid. Er groeit nog niets. Maar of die modder daar vandaan komt, geloof ik niet. Dat zou onderzocht moeten worden."