'Nieuw, luxe hostel ontwricht Maastrichtse wijk'

Print
'Nieuw, luxe hostel ontwricht Maastrichtse wijk'

Afbeelding: Johannes Timmermans

The Green Elephant. Dat is de naam van een nieuwe, luxe hostel dat in de Maastrichtse wijk Wyck gebouw moet worden. Omwonenden zien dat helemaal niet zitten. Zij vrezen meer drukte en lawaaioverlast.

De komst van nog een hotel of luxe hostel zal het woon- en leefklimaat in Wyck totaal ontwrichten. Die zorg uitte Roger Theunissen, bewoner van de Alexander Battalaan, woensdag tijdens een hoorzitting op het stadhuis, waar hij zijn bezwaar tegen de komst van The Green Elephant nader toelichtte.

Beroep
In totaal tekenden 56 bewoners van Wyck beroep aan tegen de plannen van de gemeente om de Maastrichtse hotelier Rino Soeters vergunning te geven voor de bouw van een zogenaamd glostel. Soeters, eigenaar van La Bergère Hospitality Group, heeft al drie hotels in Wyck: Kaboom, het Townhouse Design Hotel en Hotel Sint Martenslane. Voor zijn volgende project wil hij vier herenhuizen in de Sint Maartenslaan koppelen aan een voormalig kantoorgebouw om de hoek in de Alexander Battalaan. In de beschikbare ruimte passen 170 bedden, verdeeld over kamers voor vier tot vijf personen. Die komen te liggen rond een royale binnentuin.

Doelgroep
The Green Elephant richt zich op een doelgroep die hoger opgeleid is, met het openbaar vervoer reist, een kleine ecologische foodprint wenst achter te laten en prijs stelt op een rustige omgeving. Dat Soeters hier toestemming voor kreeg, heeft alles te maken met dat vernieuwende concept. Maastricht werkt alleen nog mee aan een uitbreiding van hotelvoorzieningen als die aantoonbaar een nieuw publiek naar de stad lokken.

Twijfel
De indieners van de bezwaren - 53 van hen hebben zich verenigd in de Stichting Bewonersbelangen Alexander Battalaan; drie anderen hebben individueel bezwaar ingediend - betwijfelen dat. "Laat dat uniek maar weg", aldus één van hen tijdens de hoorzitting. Volgens de bewoners van de Alexander Battalaan laat de gemeente haar oren te veel hangen naar de ondernemer. "Het lijkt wel alsof dit erdoor gedrukt moet worden. Alsof de ondernemer carte blanche krijgt", aldus Theunissen, verwijzend naar de volgens hem erg slordige omgevingsvergunning, die in december vorig jaar werd verleend. De bewoners stapten daarop naar de rechter met het verzoek een voorlopige voorziening te treffen en de vergunning te schorsen. Hun verzoek werd afgewezen.

Soeters was zelf gisteren ook bij de hoorzitting aanwezig. "Ik begrijp de zorg en wil alles doen om die weg te nemen. Ik heb er alle belang bij de overlast te beperken voor de omgeving. Het Townhouse Hotel grenst aan The Green Elephant. Ik ga toch niet de bijl aan mijn eigen wortel zetten?" Een beslissing op de ingediende bezwaren wordt over ongeveer een maand verwacht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen