'Ik lach iedereen uit die riep dat vrouwen niet kunnen voetballen'

Print
'Ik lach iedereen uit die riep dat vrouwen niet kunnen voetballen'

Lieke Martens na weer een goal voor Oranje. Afbeelding: AD/ANP

De naam van Lieke Martens gaat nog niet zo veelvuldig over de tong als die van Cristiano Ronaldo, Lionel Messi of Mohamed Salah. Maar dat de Oranje Leeuwin van Barcelona een van de bekendste voetbalsters op aarde is, is zonneklaar. "Mijn leven is volledig veranderd", zegt ze in een groot interview met persbureau Reuters.

Met FC Barcelona plaatste Lieke Martens zich niet voor de finale van de Champions League. Morgen in Kiev staan het Olympique Marseille van Shanice van der Sanden en VfL Wolfburg vanaf 18.00 uur tegenover elkaar. Maar in plaats Franse of Duitse heldinnen voor het voetlicht te halen, duikt Reuters in het leven van Martens, de beste voetbalsters ter wereld.

Roze wolk
Sinds een jaartje zweeft Martens nog altijd op een roze wolk over de grasvelden. Ze werd Europees kampioen met de Oranje Leeuwinnen, straalde naast Cristiano Ronaldo op UEFA- en FIFA-gala's en werd het vrouwelijke uithangbord van Nike. 


Foto: AD/Photo News

"Als meisje had ik een droom die niet bestond", zegt de 25-jarige Martens over haar leven als meisje. "Eerst was ik het vervelende zusje dat per se met haar oudere broers moest spelen. Het was een tijd dat ik werd uitgelachen toen ik zei dat ik later profvoetballer wilde worden. Iedereen zei: dat kunnen alleen jongens. Maar meisjesvoetbal was niet te stoppen. Toen ik een uitnodiging kreeg voor Oranje Onder 15 wist ik: dit is mijn droom. Dit wil ik. De mensen die me toen uitlachten, lach ik nu uit."

Martens speelt bij de club die een flink oranje tintje kent. FC Barcelona is toch deels een Nederlandse club, die ook door Johan Cruijff, Frank Rijkaard, Johan Neeskens en Ronald Koeman op de kaart werd gezet. 

Ronaldinho
Maar Martens werd als kind vooral geïnspireerd door een andere speler van Barça: Ronaldinho. "Hij had zo'n prachtig paardenstaartje, leek een beetje op een meisje. Hij was een verbazingwekkende voetballer, een echte doelpuntenmachine en genoot zo ongelooflijk veel van het spel... Hij lachte alleen maar. Dat vond ik wel mooi."

Na is ze qua populariteit misschien wel op het niveau van de beroemde Braziliaan.  Na de Europese titel ging Martens sky-high. "Mijn leven is het voorbije jaar volledig veranderd. Als ik nu terugkeer naar Nederland wil iedereen handtekeningen of op de foto. Dat vind ik geen enkel probleem, maar ik heb er wel aan moeten wennen. Het is van niets naar alles gegaan. Maar wat ik vooral geweldig vind is dat ik nu zelf een inspiratiebron ben voor jonge meisjes. Dat ik heb laten zien dat als je ergens voor gaat en keihard werkt je droom kunt waarmaken."


Foto: AD/Getty Images