Selectiebeleid Voorzorg leidt tot grote verontwaardiging

Print
Selectiebeleid Voorzorg leidt tot grote verontwaardiging

Afbeelding: De Limburger

Ongekend en verwerpelijk. Jarenlange discriminatiepraktijken bij woningstichting De Voorzorg in Heerlen leiden tot reacties vol afschuw en ongeloof.

De manier waarop woningstichting De Voorzorg uit Heerlen in de jaren 2013 tot 2017 potentiële huurders weerde, leidt tot grote verontwaardiging. De corporatie selecteerde onder meer op ras, seksuele geaardheid en zelfs lichaamsgeur.

Afschuw
"Heel schokkend dat De Voorzorg op deze manier mensen een woning probeerde te onthouden", verklaart GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Ook landelijk toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw) en brancheorganisatie Aedes reageren met afschuw. Zij kennen geen vergelijkbaar gevallen. Met de ontoelaatbare selectieprocedure lapte de corporatie jarenlang het verbod op discriminatie aan haar laars, concludeert De Voorzorg zelf na extern onderzoek van bureau Integis.

Dieptepunt
De woningstichting gaf vorig jaar opdracht tot het onderzoek, mede op advies van de Aw. Aanleiding vormden signalen die binnenkwamen nadat toenmalig directeur Jos Kerkhoffs zich ziek had gemeld en was vervangen door een interim-bestuurder. "Dit tart elk voorstellingsvermogen. We zijn er voor de zwakken en dan gaan we ze juist uitsluiten. Een dieptepunt", zegt de in februari aangetreden nieuwe directeur Sjraar Canjels over de inmiddels beëindigde praktijken. ‘De juiste huurder in de juiste woning in de juiste wijk’, is het enige motief dat hij daarvoor voorbij heeft horen komen. Dat klinkt volgens hem vrij onschuldig, maar krijgt gezien de gebezigde procedure een vervelende lading.

De Voorzorg heeft de kwestie gemeld bij het Openbaar Ministerie. Dat gaat eerst de stukken bestuderen voordat het een besluit neemt over een strafrechtelijk onderzoek. Oud-directeur Kerkhoffs ontkent elke vorm van discriminatie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →