Maastricht verwacht 175.000 bezoekers rond Heiligdomsvaart

Print
Maastricht verwacht 175.000 bezoekers rond Heiligdomsvaart

De Heiligdomsvaart op archiefbeeld. Afbeelding: De Limburger

Maastricht denkt tussen donderdag en volgende week zondag zo’n 175.000 bezoekers van de 55e editie van de Heiligdomsvaart te kunnen verwelkomen.

De stad staat elf dagen lang in het teken van allerlei religieuze en culturele festiviteiten rond de patroonheilige van Maastricht, Sint Servaas.

Ommegang
De festiviteiten trekken bezoekers uit binnen- en buitenland. Hoogtepunten vormen de twee ommegangen met relieken van heiligen op 27 mei en 3 juni. Relieken zijn kleding, voorwerpen of overblijfselen van heiligen die aan het volk getoond worden, een oude katholieke traditie. De organisatie verwacht evenveel bezoekers als in 2011. De Heiligdomsvaart wordt eens in de zeven jaar gehouden.

Projecten
De ommegangen houden in Maastricht een religieuze traditie in stand die in 1391 begon. Ook in Aken en Susteren worden Heiligdomsvaarten gehouden, maar die in Maastricht is de bekendste. Naast de beide ommegangen zijn er onder meer onderwijsprojecten, concerten, dansvoorstellingen, muziek- en toneeluitvoeringen, exposities en filmvertoningen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →