Winstexplosie, want Liof deed goede zaken

Print
Winstexplosie, want Liof deed goede zaken

Afbeelding: iStock

Liof profiteert van de florerende economie. De Limburgse ontwikkelingsmaatschappij behaalde vorig jaar een knallende winst van 13,1 miljoen euro.

Met trots, zoals ze zelf zeggen, presenteren Liof-directeur Tys van Elk en de Limburgse gedeputeerde Joost van den Akker (Economische Zaken) de financiële resultaten van de industriebank over 2017. Trots, maar wellicht ook met grote opluchting. Nadat Liof 2014 met een treurig verlies van 13,7 miljoen euro afsloot en een jaar later nog eens met 9,8 miljoen euro, waren betrokkenen wel toe aan goed nieuws.

Ommekeer
In 2016 diende zich de ommekeer aan, met een nettowinst van 2,3 miljoen euro. En nu kan Liof een vette plus van 13,1 miljoen euro over 2017 in de boeken bijschrijven. Van Elk parkeert zo "de lopende discussie van: moet Liof niet anders en efficiënter­ werken?" in de diepvries.

Hij spreekt van een mooi resultaat: "Uitzonderlijk dat je zulke hoge winst boekt." Van den Akker: "We zijn hier heel blij mee."

Logisch: de provincie incasseert als aandeelhouder twee miljoen euro dividend, net als die andere aandeelhouder, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ofschoon Van Elk ook voor 2018 op een keurig resultaat rekent, waarschuwt hij voor al te bonte verwachtingen: "We gaan de winst niet verdubbelen."

Deals
De fraaie cijfers zijn vooral te danken aan enkele succesvolle deals. Liof deed deelnemingen van de hand, zoals de participatie in de Tegelse aluminiumgieterij MGG die aan investeerder Parcom Capital is verkocht en in het farmabedrijf Pharmacell in Maastricht en Geleen dat voor een mooi bedrag in handen kwam van het Zwitserse Lonza.

Met de laatstgenoemde transactie zal een zucht van verlichting door de Liof-burelen zijn gegaan. Van Elk: "PharmaCell is jarenlang een moeilijke casus geweest. Het bedrijf heeft diverse financiële crises doorgemaakt waarbij alle aandeelhouders, ook Liof, hun rol hebben opgepakt."

Ofwel de portemonnee hebben getrokken. Het is nu eenmaal de opdracht van Liof: investeren in jonge bedrijven en innovatieve mkb, waarbij het hoge risico’s voor lief neemt. Het is zaak om met enkele financiële klappers de onvermijdelijke zakelijke fiasco’s op te vangen en ook weer te investeren in nieuwe initiatieven.

Kapers op de kust
Dat neemt niet weg dat er tegenwoordig veel kapers op de kust zijn, investeerders bij wie het (goedkope) geld in de zakken brandt en die op jacht zijn naar veelbelovende bedrijven. Liof speurt naar start-ups "waar de markt haar rol niet oppakt", aldus Van Elk: "Wij zoeken pareltjes die nog niet als zodanig herkend worden."

Een van de andere opdrachten voor Liof is samen met partners buitenlandse bedrijven binnen te hengelen. In 2017 lukt dat bij negen ondernemingen die voor 89 miljoen euro investeerden en 395 nieuwe banen realiseerden. Ook voor 2018 denkt Liof "prima acquisitieresultaten te kunnen laten zien", meldt manager business development Bert de Wit. "We verwachten tien buitenlandse bedrijven in Limburg te laten landen, die meerdere honderden miljoenen euro zullen investeren en honderden banen scheppen."

De goednieuwsshow van vandaag zal volgend jaar dan ook hoogstwaarschijnlijk worden herhaald.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →