Bjorn walst met orkest van Rieu de wereld rond

Print
Bjorn walst met orkest van Rieu de wereld rond

Bjorn Jorigas voor de bekende zilveren touringcar van de Maastrichtse walzerkoning. Afbeelding: Jeroen Janssen

Woensdagochtend in Maastricht. Op de Kesselskade staat een luxe touringcar te blinken met daarop in sierlijke letters: André Rieu and his Johann Strauss Orchestra. De zilveren touringcar is de werkplek van Bjorn Jorigas, geboren en getogen in Heer en sinds 2002 chauffeur bij het bedrijf van André Rieu. Ook Bjorn ontsnapte in de grote 'familie' niet aan cupido.

De eerste jaren als chauffeur van een nightliner en de meest recente jaren als de chauffeur van André en zijn orkest. Het verhaal van een jongen uit Heer die ooit droomde van een carrière als touringcarchauffeur of als buschauffeur op de stadsbus en die terechtkwam in de wereld van André Rieu en zijn orkest.

Aan afwisseling geen gebrek
Nooit had Bjorn kunnen vermoeden dat zijn passie voor het beroep van buschauffeur zou kunnen leiden tot een van de meest gevarieerde en avontuurlijke chauffeursbanen die er ter wereld te vinden is.
Want geef toe: welke chauffeur verkeert een groot deel van het jaar in het gezelschap van het bekendste en geliefdste orkest in alle continenten? Bjorn blijft nuchter onder die vaststelling, maar prijst zich inderdaad gelukkig dat hij verbonden is aan André Rieu Productions. Aan afwisseling geen gebrek want afgelopen maandag vertrok hij richting Salzburg waar het eerste in een hele serie van Europese concerten wordt gegeven.

Vlekkeloos
Bjorn: “Het klinkt misschien vreemd maar we vertrokken met lege bussen naar onze bestemming, het Oostenrijkse Salzburg. De orkestleden werden later ingevlogen, dat is sneller en comfortabeler. Voor ons als chauffeurs is Salzburg de eerste standplaats van deze tour, van daaruit brengen wij het orkest daar waar het concert plaats zal vinden.”

Bjorn vertelt dat er binnen het team niets aan het toeval wordt overgelaten. Alles is tot in de puntjes geregeld en staat in het teken van één doel: het concert moet altijd en overal van topklasse zijn en vlekkeloos verlopen.

Eén grote familie
In de jaren dat hij samen met het orkest optrekt heeft Bjorn nooit het gevoel gehad een buitenbeentje te zijn. Integendeel, hij voelt zich totaal één met het orkest. “Het gezelschap wordt wel eens gekscherend één grote familie genoemd, maar dat is ook werkelijk zo”, zegt de 39-jarige. “De sfeer binnen het team is fantastisch en dat is voor een heel groot deel te danken aan het perfectionisme waarmee gewerkt wordt. Aan alles is gedacht, concerten en reizen worden tot in het kleinste detail voorbereid. Het mag de muzikanten en crewleden aan niets ontbreken. De hele voorbereiding en planning dient één doel: het concert moet perfect zijn.”

Perfectie
Bjorn illustreert zijn bewering met een voorbeeld. “Als voorbereiding op de tour in de Verenigde Staten afgelopen jaar, ben ik vooruit gereisd om de bussen die daar gebruikt zouden worden te inspecteren. Die tourbussen moesten precies aan de wensen van André en het productieteam voldoen, indien nodig moesten de bussen aangepast worden. Deze perfectie typeert André .”

Cupido
Een ander feit dat de sfeer binnen het team goed illustreert is het gegeven dat er inmiddels 13 stellen ontstaan zijn binnen het team, er wordt zelfs gekscherend gesproken over The Magic of the Waltz. Ook Bjorn ontsnapte niet aan cupido en kreeg een relatie met pianiste en violiste Martine Wijers. “Je mag dit gerust een wereldbaan noemen en dat ik dit mag meemaken is geweldig.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →