Meer bewijs voor Russische betrokkenheid bij neerhalen MH17

Print
Meer bewijs voor Russische betrokkenheid bij neerhalen MH17

Onderdelen van de gecrashte vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne. Afbeelding: ANP/Pierre Crom

Het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17, heeft nog meer bewijs gevonden dat de Russische federatie achter het neerhalen van het vliegtuig zit.

Dat blijkt donderdag tijdens de presentatie van tussentijdse onderzoeksresultaten.

Vingerafdruk
Van de Buk-raket die het toestel fataal werd, is een soort vingerafdruk gemaakt, meldt hoofd van de Nationale Recherche en onderdeel van het Joint Investigation Team Wilbert Paulissen. Daaruit is duidelijk geworden dat de raket bezit was van de 53e 'anti aircraft missile brigade' van het Russische leger in Koersk.

Paulissen zei erbij dat het onderzoekscollectief Bellingcat al eerder tot dezelfde conclusie was gekomen.

Nederlanders
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders. Elf slachtoffers kwamen uit Limburg.

In het JIT werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne nauw samen. Het doel van het onderzoeksteam is te achterhalen waarom het toestel werd neergehaald en de verdachten voor de rechter te brengen.

Lees ook: Gedenkteken onthuld voor slachtoffers vliegramp MH17

Meer weten
Het JIT vraagt mensen die meer weten over de 53e brigade van het Russische leger zich te melden.

Het onderzoeksteam heeft vier vragen. Wie maakte deel uit van de bemanning? Met welke instructie ging die bemanning op pad op de dag van de crash? Wie was verantwoordelijk? En wie heeft meer informatie over procedures en verantwoordelijkheden binnen de brigade?

Het onderzoeksteam hoopt op reacties van mensen die op een of andere manier betrokken zijn geweest bij het gebruik van de Buk-lanceerinstallatie.