Rechtszaak MH17 'binnen vijf jaar'

Print
Rechtszaak MH17 'binnen vijf jaar'

Afbeelding: ANP/Pierre Crom

De personen achter het neerhalen van vlucht MH17 staan "binnen vijf jaar" voor de rechter. Dat zei Fred Westerbeke, hoofdofficier bij het Landelijk Parket en onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT).

"Het onderzoek zit in de laatste fase", vertelde hij tijdens de persconferentie donderdag waarin een update van het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 werd gegeven. "We missen zeker nog informatie, maar het achterhalen daarvan gaat niet nog eens vele jaren duren."

Den Haag
Eerder werd al duidelijk dat de rechtbank in Den Haag de zaak gaat behandelen, maar niet zeker is of de zaak ook echt in Den Haag gaat plaatsvinden. Mogelijk wordt uitgeweken naar de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Lees ook: Meer bewijs voor Russische betrokkenheid bij neerhalen MH17

In het JIT werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne nauw samen. Het doel van het onderzoeksteam is te achterhalen waarom het toestel werd neergehaald en de verdachten voor de rechter te brengen.

Buk
Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.