Rutte eerder terug uit India voor beraad over MH17

Print
Rutte eerder terug uit India voor beraad over MH17

Mark Rutte (L) naast premier Narendra Modi van India. Afbeelding: EPA/Harish Tyagi

Premier Mark Rutte en minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) keren eerder terug van bezoek aan respectievelijk India en Luxemburg om vrijdag aanwezig te zijn bij de wekelijkse ministerraad.

Daar worden de meest recente onderzoeksresultaten van het Joint Investigation Team (JIT) besproken over het neerhalen van vlucht MH17.

Russische leger
De onderzoekers achten bewezen dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd vanaf een installatie van het Russische leger. Uitvoerig onderzoek van het JIT heeft aangetoond dat de raketinstallatie afkomstig is van de 53e luchtafweerraketbrigade gelegerd bij het Russische Koersk .

Handelsmissie
Rutte is met een grote kabinetsdelegatie op handelsmissie in India. Hij zou pas zaterdag terugkeren. Rutte sprak in India zijn waardering uit voor het werk van de JIT-onderzoekers. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vervangt de premier voor de rest van het bezoek.

Staatsbezoek
Minister Blok is met het koningspaar mee op staatsbezoek in Luxemburg. Dat duurt nog tot en met vrijdag, maar de bewindsman keert vrijdagmorgen vroeg terug voor de ministerraad, aldus een woordvoerder van het ministerie. Blok vindt de laatste resultaten van het JIT een 'ernstige constatering'. Ook toonde hij zich onder de indruk 'van het vergaarde bewijs'.