Dutroux: Spijtbrief naar ouders slachtoffers

Print
Dutroux: Spijtbrief naar ouders slachtoffers

Marc Dutroux in 1996. Afbeelding: AFP

De Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux komt binnenkort met een brief aan de ouders van zijn slachtoffertjes waarin hij zijn spijt betuigt voor de door hem begane misdaden. Minder sterk punt: hij schrijft de brief niet zelf, maar laat dat over aan zijn advocaat Bruno Dayez.

Dayez heeft gezworen zijn beruchte cliënt binnen enkele jaren vrij te krijgen en laat blijkbaar geen middel onbenut om dat te bereiken. Het plan voor de brief kondigt hij aan in een interview met het Brusselse weekblad Le Vif/l’Express. 

Antwoorden
"Ook al beschouwt hij zichzelf niet als een absoluut monster, hij is zich er wel degelijk van bewust dat hij niet per ongeluk in de gevangenis zit", aldus Dayez. Via zijn advocaat belooft Dutroux ook ‘antwoorden op vragen die de ouders zich nog steeds stellen’.

Ook dat is strategie: Dutroux belooft steeds onthullingen, maar als hij na jaren met iets komt is het altijd oncontroleerbaar (omdat betrokkenen al dood zijn) en om de schuld op anderen af te schuiven. Tijdens zijn 18 weken durende proces in 2004, dat leidde tot een levenslange celstraf voor meervoudige ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord, hield hij voornamelijk zijn mond of klaagde hij over zijn jeugd, toen andere kinderen ijsjes kregen en hij niet.

Onmenselijk
Dutroux, die al reeksen advocaten versleet, lijkt in Dayez een ferm pleitbezorger te hebben gevonden. Dayez vindt zijn gevangenisregime en het totale gebrek aan perspectief ‘onmenselijk’ en schreef zelfs al een boek (‘Pourquoi libérer Dutroux’; ‘Waarom Dutroux vrij moet’) over zijn beruchte cliënt en de onzin van levenslange celstraffen. Ook nu klaagt hij weer over de beperkte bewegingsruimte van Dutroux, die het met 9 vierkante meter moet doen en geen contact heeft met medegedetineerden.

Jean-Denis Lejeune, vader van Dutroux-slachtoffertje Julie, was daar bij een vorige gelegenheid snel mee klaar. Zijn dochter en haar vriendinnetje Melissa, zei hij, hadden in de kelder van Dutroux geen 9 meter. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →