Dion Graus woest over sneer tijdens hondendebat: 'Schandalig, dit is strafbaar'

PVV-Kamerlid Dion Graus heeft het donderdagmorgen tijdens een hoorzitting over bijtgrage honden flink aan de stok gekregen met een van de uitgenodigde deskundigen, die het met cynische toon 'grappig' noemde om een PVV'er te horen praten over rassendiscriminatie.

In de Tweede Kamer werd donderdag met deskundigen gesproken over een verbod op het hebben van bijtgrage honden, zoals pitbulls en rottweilers, voor mensen met een strafblad. Van de honden die in 2015 in beslag werden genomen vanwege een ernstig bijtincident had zo’n 16 procent van de baasjes een strafblad, blijkt uit cijfers van de Universiteit Utrecht.

Rassendiscriminatie
Graus benadrukte in zijn inbreng dat er bij de discussie bij bijtgrage honden vaak gesproken wordt over bepaalde hondenrassen. "Als een pitbull bijt, haalt dat de pers. Maar als een labrador bijt, wat heel veel voorkomt, dan haalt dat niet de pers. Er moet geen onderscheid gemaakt worden, geen rassendiscriminatie", aldus de PVV'er. 

Advocaat Iaira Boissevain reageerde met een flinke sneer op die oproep. "Over het punt van rassendiscriminatie: ik vind dat altijd grappig uit de mond van de PVV."

Schandalig
Dat liet de Heerlense PVV-politicus zich niet zeggen. "Ik maak hier bezwaar tegen. Ik vind dit schandalig, dit is strafbaar. Dit is in elf jaar tijd nog nooit tegen me gezegd", foeterde hij. Ook voorzitter Attje Kuiken vond dat Boissevain een grens over ging met haar opmerking en vroeg haar te stoppen met uitlokken, waarna het debat verder ging.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →